Общественият доставчик на природен газ Булгаргаз ЕАД поиска сериозно увеличаване

...
Общественият доставчик на природен газ Булгаргаз ЕАД поиска сериозно увеличаване
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ поиска 15% повишаване на цената на природния газ от септември

Общественият снабдител на природен газ " Булгаргаз " ЕАД изиска съществено увеличение на цената на природния газ за септември. Компанията подаде предварителните си планове на Комисията за енергийно и водно контролиране, в които предлага да регулаторът да утвърди цена на природния газ за септември в размер на 21,51 лева / MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) за крайни доставчици на природен газ и за лице, оповестиха от компанията. Това е с 15% повече от цената, която регулаторът дефинира предходната седмица за месец август от 18,75 лева През юли пък цената беше 19,10 на MWh.

Мотивът за желаното нарастване е нарасналите с над 45 % спотови цени на европейските газови пазари за интервала 1 - 10 август, спрямо цените за юли. Спотовият съставен елемент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, изясняват от " Булгаргаз ".

" Булгаргаз " ЕАД осведоми още, че прогнозната цена на природния газ за октомври е 21,91 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с препоръчаната за одобряване от КЕВР цена за септември, прогнозната цена за октомври на 2020 година е по-висока с 0,40 лева./MWh или с 1,86%.

Прогнозната цена на природния газ регистрира въздействието на ценообразуващите фактори към 10.08.2020 година и е неокончателна. Окончателното предложение на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване цената на природния газ за октомври ще бъде импортирано в КЕВР на 10.09.2020 година, се показва в известието.

Наскоро интернационалната рейтингова организация Fitch разгласява прогноза за растеж на цената на най-ликвидния европейски газов хъб – TTF в Нидерландия – от 50% за 2021 година  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР