Общата смъртност в България непрекъснато се покачва от 1964 г.

...
Общата смъртност в България непрекъснато се покачва от 1964 г.
Коментари Харесай

Иде ли демографска криза? Смъртността в страната е рекордно висока!

Общата смъртност в България непрестанно се повишава от 1964 година насам, когато е записана най-ниската й стойност – 7.9‰. Според систематизирани данни от 2016 година тя е достигнала рекордните 15.1 на 1000 души. За съпоставяне приблизително за Европейски Съюз тя е 10.0 на 1000 души. Продължава да е висока и детската смъртност, без значение от изразената наклонност към намаляване с дребни съмнения, оповестява " Труд ".

Въпреки това тя остава съвсем два пъти по-висока, в сравнение с в Европейски Съюз. В числа това са 6.5 на 1000 живородени деца у нас, а в Европейски Съюз – 3.6 на 1000 живородени деца. Данните бяха изнесени по време на кръгла маса на тематика „ Здравето на българите през 21 век – трендове и провокации “ под патронажа на Комисията по опазване на здравето на 13 юни. Форумът бе проведен от Националния център по публично здраве и разбори и в него присъединяване взеха доктор Даниела Дариткова, ръководител на Комисията по здравеопазването; доцент доктор Христо Хинков, шеф на НЦОЗА; проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ); доктор Скендер Сила, началник на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България и други

Анализите демонстрират, че демографските процеси в страната се характеризират с трайни трендове за понижаване на броя на популацията и неговото застаряване. Основни аргументи за това са ниската раждаемост, повишаването на смъртността и емиграцията на забележителна част от младежите. След 2009 година се следи понижаване на раждаемостта в България, която е по-ниска от тази в Европейския съюз. На 1000 души у нас през 2016 година са се родили 9.1 деца, а приблизително в Европейски Съюз – 10.1.

В същото време проблем за страната ни е високото равнище на смъртността. Отчита се и отрицателна наклонност по отношение на влошеното публично здраве и увеличаващсе брой хоспитализации на годишна база. Доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО у нас акцентира, че настоящите разноски за влошено здраве са обилни за държавните управления в Европа и в случай че не бъдат въведени стопански ефикасни политики, дори и с нарастване на разноските, няма по какъв начин да се подсигуряват стабилно развиване и усъвършенстване на трендовете в публичното здраве.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР