Общата нетна стойност на подкрепата на Kaufland към българските земеделци

...
Общата нетна стойност на подкрепата на Kaufland към българските земеделци
Коментари Харесай

Kaufland стимулира развитието на българските производители с повече от 30 милиона лева годишно

Общата чиста стойност на поддръжката на Kaufland към българските земеделци за 2022 година надвишава 32 милиона лв., като в последните 4 години делът на родните плодове и зеленчуци във веригата нараства повече от два пъти. През миналата година от магазинната мрежа на ритейлъра са продадени над 25 000 000 бр./кг плодове и зеленчуци.

Плановете на компанията за 2023 година включват разширение на каузи на на българската продукция във веригата с 30 %, както и въвеждане на редица ограничения за повишение на партньорствата в бранша.

С поддръжката си към българските производители, ритейлърът се подрежда на една от водещите позиции по изцяло икономическо и обществено влияние.

През 2023 година Kaufland ще започва пряк телефон за български производители и профилирана Kaufland Агро Академия.

За развиването и насърчаването на българските производители приказва Иван Иванов - началник в направление " Плодове, зеленчуци и цветя " в Kaufland България:

През 2022 година Kaufland е изкупил българска земеделска продукция на стойност 32 милиона лв.. Какво включва тя?

През 2022 реализирахме голям брой целенасочени политики за разширение на партньорствата ни с родни аграрни производители. Подпомагането на производството на българските артикули е наш ангажимент, който надграждаме през годините. Миналата година сключихме общо 25 контракта за произвеждане и изкупуване на земеделска продукция, които включват над 65 продукта. Сред тях са всички съществени обичайни зеленчуци за българския консуматор - като стартираме от нужното за хубавата българска салата - краставици, домати, марули и репички, минем през наложителните картофи, моркови, лук, зеле и чушки и стигнем до спанак, тиквички и патладжани. Асортиментът ни покрива всички детайли на обичайна българска кухня.

Кои са преобладаващите артикули по вашите контракти и от кои райони на страната идват те?

Определено по-големият подбор е от зеленчуци, защото те са сезонни едногодишни култури, които участват всекидневно на трапезата на българина. В тактиката ни за диверсификация на индустриалните региони е заложено изкупуване на продукция от цяла България. Към момента обаче, главният размер идва от Южна България, защото това е потвърден регион за произвеждане на вкусни и свежи зеленчуци.

Предстои нарастване на българския подбор с 30%, по какъв начин ще се отрази това върху предлагането на български плодове и зеленчуци? Планирането ли въвеждано на нови продукти?

Политиката на Кауфланд България постоянно е била ориентирана към реализиране на оптималната задоволеност на нашите клиенти, посредством богат подбор и най-благоприятен баланс сред качество и цена.

Важна част от нашите политики е ориентирана към съдействие с снабдители на артикули българско произвеждане, посредством обезпечаване на достъп на българските производители до народен пазар и разпространение на техните търговски марки. Имаме доста сполучливи дългогодишни партньорства, които са почнали със стъпването на Kaufland на българския пазар и се развиват и до през днешния ден. Така дружно и стабилно растем с нашите снабдители.

Българските артикули постоянно са имали значимо значение за предлагания от нас подбор и ще продължат да заемат почтено място в нашите магазини.

Ние постоянно сме работили за оптимално увеличение на броя на българските производители и артикули, чиято продукция предлагаме.

Можем ли да кажем на каква приблизителна стойност ще бъдр изкупена българска продукция през 2023 година?

Плановете ни за развиване на договорите за изкупуване на размери за 2023г. плануват растеж с към 20% на цената на продуктите, което се равнява на към 38 млн. лева

Има ли капацитет България да изнася продукция за други пазари през комерсиалния канал на Kaufland?

Да, има подобен действителен капацитет. Дори сега имаме производители, които изнасят своята продукция за други страни. Важно изискване обаче е, тяхната продукция да дава отговор на строгите интернационалните стандарти за качество и положителни индустриални практики, обезпечени и със съответните документи.

Собствената ви марка " Брей " към този момент се наложи доста сполучливо. Как продължи нейното развиване отсега нататък?

Изключително сме горди с марката " Брей ", която за втора поредна годин беше избрана от българските производители като обичана марка. В края на годината добавихме към асортимента й и 10 пресни плодове и зеленчуци, с обезпечен български генезис, създадени под прецизния надзор на интернационална институция. Плановете ни за 2023 година са да удвоим броя им.

През 2023 година ще разкриете директна телефонна линия за съвещания и профилирано агро образование. Защо въвеждате тази самодейност?

Вярваме в Българските артикули и Българските производители. Нашите дългогодишни старания са ориентирани към промотирането на все по-успешни местни партньорства, посредством които да осигурим от ден на ден родни плодове и зеленчуци на трапезата на всеки наш клиент.

Директната телефонна линия цели да съкрати пътя сред нас и земеделските производители. На телефона всеки производител, които има въпроси, ще може да получи нужната му информация за условията на Kaufland към всеки наш снабдител, в това число за наложителните условия и стандартите, на които би трябвало да дава отговор продукцията, с цел да откри мястото си в мрежата ни.

През март следва първото издание на форума Kaufland Агро Академия. Към кои производители е ориентирано събитието и какви бизнес практики ще бъдат показани на него?

Това ще бъде следващата стъпка към българските аграрни производители. В Kaufland Агро Академия ще представим международни трендове, положителни интернационалните практики и съответни условия на бизнеса с бързооборотни артикули. Ще разкажем подкробно и за опциите за договорно изкупуване на продукцията, с което ние доста се гордеем и което подсигурява, както качеството на продукцията, по този начин и нейната следваща реализация в нашите хипермаркетите.

Нашият екип от експерти ще бъде разполагаем на всички производители, които дават отговор на условията и сертификациите за доставки на пресни плодове и зеленчуци.

Kaufland Агро Академия цели да стопи дистанцията сред упованията и действителните благоприятни условия за произвеждане на артикули, отговарящи на нашите високи стандарти. Към форума ще могат да се включат всички авансово селектирани производители.

Смятам, че положителното партньорство сред нас и родните производители е в основата на по-големи изгоди за обществото като цяло. Защото ние подсигуряваме, че всяка стока на нашите лавици дава отговор на условията за супер качество и прохлада на нашите клиенти.

Kaufland България е водач в бранша на търговията с годишен оборот от близо 1,9 милиарда лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 чиновници. През 2022 година компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града у нас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР