Обща археологическа мисия между италиански и иракски изследователи разкри руините

...
Обща археологическа мисия между италиански и иракски изследователи разкри руините
Коментари Харесай

Откриха древно шумерско пристанище на 4 000 години

Обща археологическа задача сред италиански и иракски откриватели разкри руините на антично шумерско пристанище в Месопотамия.

Откритието датира на 4 000 години , съобщи ДПА. Според учените откритието може да способства за нови и свежи знания за най-древната цивилизация в света.

Шумерите са се заселили в Месопотамия преди повече от 6 000 години , в регион, който през днешния ден попада в актуалните граници на Ирак. Районът е прочут като " люлката на цивилизация ". Там е измислена първата книжовност, която планетата познава. Шумерите били и първите, усвоили колелото, плуга, напояването, 24-часовия ден и доста други.

Лича Романо и Франко Д " Агостино от Римския университет " Ла Сапиенца " са водачи на археологическите задачи, които вършат разкопки в региона. По думите им е допустимо сегашното изобретение да е едно от античните пристанища в Абу Тбейра (Abu Tbeirah) - пустинна околност, намираща се на към 7 километра южно от град Насирия.

" Това е най-древното пристанище, което в миналото ще бъде намерено в Ирак. Единствените сходни остатъци от пристанище, които са изследвани, са наоколо до Ур. Те обаче са към 2 000 години по-млади ", показаха археолозите.

Басейнът на античното пристанище е бил с дължина 130 метра и широчина 40 метра. Капацитетът на оборудването е еднакъв на 9 басейна с олимпийски размери. Вероятно е водата да се е употребила и за други цели - великански контейнер да вземем за пример.

С откритието може да се допусна, че шумерските градове-държави са били свързани по делтата на реките Тигър и Ефрат доста по-рано от предполаганото, посочи Д`Агостино.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР