Обширната група на динозаврите, включваща големи хищници като Тиранозавър рекс,

...
Обширната група на динозаврите, включваща големи хищници като Тиранозавър рекс,
Коментари Харесай

Удивителен динозавър с гъша шия е бродил по Земята

Обширната група на динозаврите, включваща огромни хищници като Тиранозавър рекс, е била обитаема и от редица чудаци, странници и изгнаници. На тази характерност дава отговор неотдавна разказан динозавър от Монголия, който е бил с размерите на гъска и е приличал на нея, съобщи Ройтерс. 

Динозавърът, наименуван Natovenator polydontus (Натовенатор полидонтус), е живял преди към 72 милиона години по време на интервала креда. Тялото му е било като на гмуркаща се птица с издължена гъша шия и дълга сплескана зурла и уста, цялостна с повече от 100 дребни зъба. 

Meet Natovenator polydontus. It's a newly discovered species of dinosaur that had a streamlined body like a diving bird
— New Scientist (@newscientist)
Според учените е съвсем несъмнено, че чудатият динозавър е бил затрупан с пера.

" Натовенатор e имал доста характерни характерности ", сподели палеонтологът Юон-Нам И от Националния университет в Сеул, Южна Корея, водещ създател на проучването, оповестено в сп. " Къмюникейшънс байолъджи " (Communications Biology).

Въпреки че е бил братовчед на бързия дребен див звяр Велосираптор, Натовенатор е бил пригоден към полуводен метод на живот в сладководна екосистема. Той евентуално е плувал в реки и езера, гребейки с предните си крака и употребявайки гъвката си шия за улов на риба и инсекти, или се е гмуркал под вода, с цел да хваща плячката си. 

Добре непокътнатите му остатъци са открити в пустинята Гоби, която през десетилетията е била съкровищница за динозавърски вкаменелости.

Натовенатор спада към динозаврите от групата на тероподите, които имат общи черти, като да вземем за пример напредване на два крайници. Най-известните й представители са огромните хищни динозаври, включително тиранозаврите, тарбозаврите и гигантозаврите.

Същевременно тероподите, доста от които са били пернати, се разклоняват в необикновени направления с образци като наподобяващите ленивци теризинозаври, щраусоподобните струтиомимуси, хранещите се с термити мононикуси и цялата линия на птиците. 

" Разнообразието от тероподи в края на интервала креда е изумително. Вярвам, че в бъдеще ще бъдат открити още причудливи, само че невероятни представители на тази група ", споделя палеонтологът и съавтор на проучването Филип Къри от университета на Алберта, Канада.

Не са доста динозаврите, известни като " неавиани ", което значи, че не са птици, приспособени към полуводен метод на живот. Близък родственик на Натовенатор, наименуван Halszkaraptor и разказан през 2017 година, е водил сходен метод на живот почти по същото време в същия район. И двата типа динозаври са имали сходен на птиците външен тип и са били тясно свързани с линията им. 

Nouvelle espèce de dino découverte en Mongolie! Natovenator polydontus devait ressembler (de loin) à un canard, mais n'était pas un oiseau, mais devait avoir un mode de vie proche des canards plongeurs actuels, mais avait des dents!Bref, encore une belle merveille de l'évolution!
— Vincent Reneleau
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР