Обсъдихме сигурността на Западните Балкани, където България има ключова роля

...
Обсъдихме сигурността на Западните Балкани, където България има ключова роля
Коментари Харесай

Западните Балкани – фокус на срещата с най-висшия военен на НАТО

" Обсъдихме сигурността на Западните Балкани, където България има основна роля и е район, към който НАТО има стратегически ползи ". Това заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО основен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч след срещата си в Министерството на защитата с началника на защитата ген. Адрей Боцев и зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов. " Чрез вашия принос към силите на НАТО в Косово, посредством поддръжката ви на интервенцията на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина, вие подпомагате евроатлантическата интеграция на Западните Балкани ", посочи той и изрече признателност.
България дава принос към споделената осъзна сигурност в доста разнообразни посоки, означи гостът. " В НАТО приветстваме вашите старания да модернизирате въоръжените си сили. Също по този начин, в НАТО и персонално аз, високо оценяваме приноса на България към задачите и интервенциите на НАТО. Българските въоръжени сили играят стратегическа роля в Черноморския район, където обезпечават кораби за дейностите по наблюдаване на НАТО. Давате значим принос и с присъединяване на вашите въоръжени сили в задачите на НАТО в Афганитан и Ирак, както и в по-близкия район на Косово и ние високо ценим този принос ", съобщи основен маршал Стюарт Пийч.
Той съобщи, че НАТО усъвършенства защитата си против хибридни и кибер-заплахи, че в Алианса са решени да бъдат отпред на софтуерните промени и че ускоряват битката с тероризма.
" Същността на НАТО продължава да бъде обвързаният с желязна клетва член 5 от северно-атлантическия контракт. Този ангажимент към груповата защита, съгласно който офанзива против един от съдружниците е офанзива против всички продължава да бъде от най-високо значение ", увери ръководителят на Военния комитет на Алианса.
Гостът изрече признателност на народа на България „ за трайната поддръжка към Алианса “ и добави: " В отговор, ние посредством Алианса осигуряваме групова сигурност ". Той впечатли и с приветствие на български език: „ Благодаря ви за топлото посрещане в тази красива страна. Очаквам с неспокойствие да се върна още веднъж тук “, сподели той.
Началникът на защитата ген. Андрей Боцев заключи след срещата, че са дискутирали променената стратегическа среда на сигурност и провокациите, които се обрисуват от Изток и от Юг и посочи, че „ те слагат нови и по-високи условия към построяването на отбранителните качества и на НАТО “.
Сигурността и стабилността на Западните балкани са стратегически приоритет за НАТО , както беше очебийно през вчерашния ден и на извършената среща с премиера – Алиансът не би трябвало да отдръпва вниманието си от този район “, съобщи ген. Боцев. Той означи и че Черно море също има стратегическа значителност за България и НАТО. „ Адаптираното предно наличие в Черноморския район дружно с другите действия на Съюза на Източното, и на Югоизточното направление, доста способстват за сигурността в района “, съобщи началникът на защитата. Той акцентира, че България разчита на тази съюзна поддръжка и поставя старания за интензивно присъединяване в тези действия.
Сред въпросите, разисквани с ръководителя на Военния комитет на НАТО е и реализирането на самодейността за подготвеност на НАТО, призната през 2018 година, уточни още ген. Боцев. „ Една от произлизащите от нея задания на съдружниците е смяна на културата на подготвеност за съответна реакция при бързо изменяща се среда за сигурност “, означи той.
По думите му „ обществото би трябвало да е наясно, че за реализиране и поддържане на висока подготвеност на силите, според поставеното равнище на упоритост е належащо и в допълнение финансиране “, акцентира началникът на защитата.
Той посочи подписания контракт със Съединени американски щати придобиване на нови изтребители F16, блок 70 и увери, че това ще даде нова вероятност за развиване на нашите военно-въздушни сили. По думите му позитивно се развиват и плановете за придобиване на нова бойна машина на сухопътни войски и нов многофункционален модулен патрулен транспортен съд за военно-морските сили. „ След закупуването и усвояването на новата техника ще бъдем в положение да обмислим увеличение нашия принос към силите на НАТО с доста висока степен на подготвеност “, увери ген. Боцев.
До края на април 2020 година следва да завърши стратегическия обзор на системата за отбрана на националната сигурност и стратегическия обзор на защитата – резултатите от тях ще бъдат базата за създаване на нова стратегия за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили с небосвод 2032 година и нов проект за развиване на въоръжените сили 2026 година, заяви още началникът на защитата. „ По този метод ще бъдат обезпечавани нужната нормативна база за дълготрайно осъществяване на националните цели, съобразени с тези на НАТО и Европейски Съюз “, добави той.
Отбраната на България се гради въз основата на груповата защита “, акцентира зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов. „ В комплицираната геополитическа обстановка в която се намираме планирането и провеждането на отбранителната политика би трябвало да се базира на солидна военна оценка и предложение “, сподели той, изтъквайки значимостта на визитата на най-висшия боен на НАТО в България в миг, в който правим стратегически обзор на защитата. „ Много значимо е да го срещнем с нашите планове, с целите в нашата политика и да чуем неговата оценка “, посочи Запрянов. Той заяви, че по инструкции на военния министър Каракачанов е срещнал госта с целите на нашата вътрешна отбранителна политика. „ Намираме се в интервал на довеждане докрай на осъществяването на Програма 2020 и в подготовка на Програма 2032. Информирах го, че осъществяването на задачите за качествата за груповата защита на НАТО е приоритет за нашата отбранителна политика “, сподели зам.-министърът. Той сподели още, че е показал пред началника на Военния комитет на НАТО, че за българската войска и въоръжените ни сили и ма три основни области – бюджет за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт, какъвто дял да продължи да бъде поддържан; рационализация, тъй като не може да построяваме съвременни качества без превъоръжаване със модерно оръжие и завършване на контракта за кораби за военно-морските сили и за машини за сухопътните.
Той увери, че след тези планове, модернизацията ще продължи с други в региона на въздушната защита и другите родове войски.
Зам.-министър Запрянов заяви още, че е срещнал ръководителя на Военния комитет на НАТО и с политиката в региона на персоналния състав и оправянето с дефицита на фрагменти. „ Подчертах, че България остава ангажирана към интервенциите на Алианса “, заяви още Запрянов. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР