Образователното министерство подкрепя евентуалното въвеждане на т. нар. зелен сертификат

...
Образователното министерство подкрепя евентуалното въвеждане на т. нар. зелен сертификат
Коментари Харесай

Училищата затварят при 751/100 хил. болни, зелен сертификат за учителите най-рано след месец |

Образователното министерство поддържа възможното въвеждане на така наречен зелен документ за просветителните институции, само че при изискване, че то важи единствено за преподавателите и непедагогическия личен състав и стартира да се ползва най-рано след месец. Тази позиция е защитил отрасловият министър проф. пред експертния съвет на Министерството на здравеопазването през днешния ден. Гратисният интервал е нужен, с цел да се даде още една опция на искащите да се имунизират, разяснява пресцентърът на МОН.

Проф. Денков се е съгласил с предлагането на Министерство на здравеопазването маските да са наложителни за всички работещи в учебните заведения и за учениците над V клас. По отношение на учениците със специфични просветителни потребности е належащо да се вземе мнението на персоналния или лекуващия доктор, преди условието да им бъде наложено.

Всички останали противоепидемични ограничения би трябвало да се ползват на общинско равнище, е подчертал министър Денков. Тезата му е, че има редица дребни обитаеми места с ниска заболеваемост, където не би било належащо прекосяване към ротационна организация на образованието.

МОН приема също желанието на Министерство на здравеопазването да прекрати груповите извънкласни действия при заболеваемост в общината над 500 на 100 000 души, с цел да се ограничи смесването на възпитаници от разнообразни паралелки. Между двете министерства няма разминавания по предлагането спортните занимания да се организират единствено навън, в случай че съответната община попада в алена или тъмночервена зона (над 250/100 хиляди болни. При неприятно време часовете по физкултура ще се организират в класните стаи . Тогава вместо да се спортува учителите ще преподават правилата при другите типове спортове, ще се разискват съдийски проблеми.

МОН приема ротация за учениците от V клас нагоре при заболеваемост над 500 на 100 000 души (тъмночервена зона) на общинско ниво , в случай че съответната районна здравна ревизия издаде такава заповед. Тя ще се ползва на равнище учебно заведение при над 20% отсъстващи възпитаници от учебното заведение или над 30% карантинирани паралелки.

Випуските ще се сменят през пет образователни дни. По-дълго ще може да се учи от у дома единствено в случаите, в които не доближават учители за присъствен образователен развой.

МОН ще резервира досегашния принцип, съгласно който при ротация първо ще минават към образование от разстояние в електронна среда випуските с най-вече отсъстващи възпитаници. В общия случай ще остават у дома първо гимназистите като се изключи XII клас. При продължаващо утежняване на епидемиологичната обстановка - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния стадий като се изключи VII клас. Учениците от VII клас и от начален стадий (I-IV клас) ще учат онлайн единствено в краен случай при справедлива неспособност образованието да продължи присъствено.

Присъствено ще се образоват паралелките с минимален брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в учебното заведение, без да се считат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

МОН приема предлагането на Министерство на здравеопазването учебните заведения в дадена община да се затварят напълно, в случай че 14-дневната заболяемост там надвиши 750 на 100 000 души.  Затварянето на детски градини ще става единствено с наставление на РЗИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР