Обратно на твърденията на Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол

...
Обратно на твърденията на Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол
Коментари Харесай

Терасата на Шрьодингер*

Обратно на изказванията на Пламен Георгиев, шефът на строителния надзор в София разгласи терасата за негова благосъстоятелност

© Капитал Прокуратурата и Национална агенция за приходите също би трябвало да развихрят правната си фикция, с цел да оневинят писмено уличения началник на битката с корупцията. Идването на власт на Бойко Борисов през 2009 година съответства с историята на едно нелегално барбекю. Не чие да е, ами барбекюто на водача на Движение за права и свободи Ахмед Доган. След инспекция на регион " Витоша " и районното министерство в така наречен сараи на Доган в Бояна беше открито, че заслон с барбекю, солидна ограда и контролнопропускателен пункт нямат строителни бумаги. Незаконността им беше доказана на всички инстанции и в един леден мартенски ден през 2011 година притежателят на парцела почна да събаря постройките. Десет години и три мандата на Борисов по-късно едно друго барбекю без строителни бумаги беше на косъм да се озове над закона - това на Пламен Георгиев, самият и ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

На 12 юни шефът към този момент в оставка на " Общински строителен надзор " арх. Влади Калинов е подписал заповед, с която отхвърля да разгласи за противозаконни два навеса с барбекю на терасата на Георгиев. Те нямат строителни документи и височината им надвишава разрешената във визата на жилищната кооперация. На въпрос на публицист от бТВ допустимо ли е един покрив да няма бумаги и да е легален арх. Калинов дава отговор: " Възможно е, когато това е възможно. " Отговорът буди неразбиране не тъй като е неразбираем, а тъкмо противоположното. Той е или искрено непознаване на закона, или безскрупулно несъобразяване с него. И двете са скандални за човек, който над десетилетие дава отговор за строителството в най-големия български град.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Два дни по-късно изявление, провокирало мощна реакция в обществените медии, столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в обществения си профил, че е получила оставката на арх. Калинов и връща преписката за двата навеса за ново разглеждане. " Фактите са такива, каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани ", декларира Фандъкова. Дали обаче е по този начин?

" Там има едни покривчета... "

Сградата с тризонета на Пламен Георгиев в столичния квартал " Гео Милев " има утвърдени капиталови планове и позволение за градеж от 2005 година, издадено от основния проектант на регион " Слатина ". Инвеститор е Григор Велинов Младенов. Кооперацията е приключена и въведена в употреба през октомври 2007 година още веднъж с подписа на тогавашния проектант на " Слатина " - Мариана Лекова, която не работи в администрацията от 2009 година " Строежът е изпълнен в сходство с утвърдените планове и позволение ", написа в удостоверението за въвеждане в употреба. Именно това изречение дава фиктивен мотив на арх. Влади Калинов да откаже да издаде заповед за противозаконен градеж. " Това е административен акт, влезнал в действие, неоспорен и наложителен за всички, в това число за администрацията ", написа в претекстовете към отхвърли на арх. Калинов. С други думи: откакто постройката има набор от постоянни документи и районната администрация не е споделила нищо към оня миг, значи всичко е наред, счита някогашният шеф на общинския надзор.

" Възможно е с удостоверението за въвеждане в употреба да са санирани някакви дребни пороци по постройката. Но нашите специалисти по Закона за устройство на територията (ЗУТ) са на мнение, че там има едни покривчета, над кота било, за които няма документи. Ако някой се пробва да си измие ръцете с някогашния основен проектант на региона, не знам какво ще реализира с това ", разяснява пред " Капитал " кметът на регион " Слатина " Наталия Стоянова, която е на поста от края на 2013 година Тя сподели още, че през 2012 година е стартирана кореспонденция по информация за нелегално надстрояване на блока, само че Григор Младенов не е обезпечил достъп и тя е останала висяща.

Достъпът е обезпечен през април тази година от сегашния притежател - Пламен Георгиев, след експлоадирането на абсурда с евтините жилища на ръководещите. Проверяващите от звеното за строителен надзор към слатинската община откриват, че на покрива-тераса има два дървени навеса, градежи от пета категория, надвишаващи оптимално допустимата височина в издадената виза за строителство. Те са построени дружно с кооперацията, само че за тях няма утвърдени планове и позволение за градеж.

Проверяващите издават констативен акт за противозаконните навеси, а документът е оспорен от Пламен Георгиев. Спорът е позволен в негова изгода от дирекцията на Влади Калинов, която пък е част от структурата на Направление " Архитектура и градоустройство ", ръководено от основния проектант на София Здравко Здравков. " В подобен случай ние няма какво да създадем, ние също сме част от Столичната община, не можем да оспорваме тяхното решение ", сподели районният кмет Наталия Стоянова.

Преди Фандъкова да заяви в сряда, че е поискала пояснения по случая и дружно с тях е получила оставката на Калинов, от пресцентъра на НАГ изпратиха позиция в негова поддръжка. В нея се приказва за " стабилитета на актовете " и " правилото на обоснованите правни упования, които са изразна форма на по-общия принцип на правда и на правовата страна, регламентирани в конституцията ".

" Игра на думи ", разяснява пред " Капитал " Иван Велков, общински консултант и специалист в областта на недвижимите парцели. " От 20-30 години се строи по ръба и оттатък ръба на закона и системата е цялостна с такива проблеми. Едни минават по терлици, други не ", уточни Велков.
Игрите със закона

Опитът на арх. Калинов (който първо не можеше да приказва, а след това спря да си подвига телефона) да прикрие нарушаванията с чардаците на Пламен Георгиев е разумното продължение на всичко случило се досега на всички равнища. Районната администрация седем години не може да извърши инспекция на подозрително надстрояване, само че след появяването на телевизионните камери и снимащи дронове съумява в границите на дни. От кметството също по този начин издадоха скоростно и нова данъчна оценка на Пламен Георгиев за жилището, доближаваща се до заявените от него 150 хиляди евро, за които е купил парцела. Оригиналната оценка съгласно нотариалния акт на тризонета е 452 хиляди лева, след което внезапно се оказа 255 306 лева Със същата неотложност шефът на битката с корупцията се снабди и с нов нотариален акт. " Няма метод надстройките да бъдат узаконени след това. Закон за устройство на територията не дава такава опция. " арх. Влади Калинов през 2008 година във връзка барбекюто на Ахмед Доган
Самият Георгиев се оплете в обясненията си, когато беше разкрито разминаването сред имотната му декларация и данните от Имотния указател. В регистъра терасата от 186 кв.м е посочена като част от парцела, до момента в който в декларацията липсва. Георгиев разгласи нотариалния акт за сбъркан, а терасата - че е за общо прилагане със съседите, макар че те нямат достъп до нея. След което спря да дава отговор на въпроси с думите " няма да се изяснявам ".
Тезата на Георгиев обаче, че не е притежател на терасата, тъй като по закон покривното пространство е обща част, беше опровергана от самия началник на строителния надзор в София. Арх. Влади Калинов обоснова решението си да анулира акта за срутване на навесите му със мнението, че те са били издигнати, когато постройката е въведена в употреба и въвеждането " е породило права за своите получатели, включително и за притежателите на ап. 17 (предишни и настоящи) ".
Казусът е незабравим с метода, по който, базирайки се на закона, институциите могат да разгласят една сграда и за законна, и за противозаконна, а също по този начин и за част от жилищен парцел, и за обща част на постройка. Очакването е прокуратурата и Национална агенция за приходите, които не престават инспекциите си по несъответствията в декларациите на Пламен Георгиев, на собствен ред да развихрят правната си фикция, с цел да оневинят писмено уличения началник на битката с корупцията. Кой е Влади Калинов
Арх. Калинов е дълготраен (от 2006 г.) шеф на Дирекция " Общински строителен надзор " в Столичната община. Преди това е бил и шеф на отдел в същата дирекция, а по-рано и основен проектант в Банкя. Участва в състезанието за основен проектант на София през 2016 година Неофициалната информация е, че избирането му е отхвърлено като вид поради огромните сходства в неговия и стила на Петър Диков. Името му се появява в записите по делото против Десислава Иванчева. Инвеститорът Александър Ваклин споделя, че пред кабинета на Калинов му е пожелан рушвет. Ваклин прецизира след това, че парите са му поискани от лице, осъществяващо строителен контрол, пробвало се да го измами. Калинов не е бил на работа във въпросния ден. Съпругата на Калинов - Гергана Остришева-Калинова, е била съучастник на братовчеда и правоприемник на бизнеса на Фатик - Салех Асил, от 2009 до 2012 година в сдружението " Ню арт кънстръкшън ". Третият съучастник е бил строителният бизнесмен Николай Николаев, чието име нашумя около скандал и митинги поради застрояване на зелени площи в " Младост ".* Котката на Шрьодингер, която може по едно и също време да е жива и мъртва, се отнася за квантовата физика и така наречен суперпозиция на частиците, при която те съществуват по едно и също време в две положения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР