Обръчи от фирми, сакове с милиони, високопоставени държавни служители и

...
Обръчи от фирми, сакове с милиони, високопоставени държавни служители и
Коментари Харесай

ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина

Обръчи от компании, сакове с милиони, високопоставени държавни чиновници и политици, нелегално строителство и първокласни хотели. Всичко това звучи като сюжет на престъпен разказ, само че в действителност тъкмо разказва строителството на Автомагистрала " Хемус " по времето на ГЕРБ. Аутобанът, който би трябвало да свърже София с Варна, се трансформира в синоним на корупция поради огромните злоупотреби към построяването му. Ако проверяващите органи си свършат работата, присъдите са обезпечени.

 

Топката е в полето на Гешев

 

До момента Министерство на вътрешните работи от време на време хвърля светлина върху нови възможни закононарушения, свързани със строителството на автомагистралата. Очевидно не става дума за елементарни медийни димки, каквито сме привикнали да виждаме, защото даже прокуратурата, която през ръководството на ГЕРБ твърдо пасуваше на тематика " Хемус ", повдигна обвиняване за пране на пари в размер на рекордните 53 млн. лв.. По всичко проличава, че единственият обвиняем - 42-годишният Борислав Колев, е подставено лице на действителните печеливши. Самият той изиска да разкрие имената на забърканите против съглашение с прокуратурата, само че държавното обвиняване даде отпор.

Стигна се до скандал сред Министерство на вътрешните работи и наблюдаващите прокурори по делото, след който шефът на ГДБОП Калин Стоянов беше притеглен към наказателна отговорност за оказан напън върху магистрати. Причината е, че юристът на обвинения Колев е предложил неговият клиент да сътрудничи на следствието, в случай че прокуратурата не желае непрекъснат арест, разреши му да пътува в чужбина и преквалифицира обвиняването му в по-леко. Наблюдаващият прокурор е дала отговор, че сходни извънсъдебни сделки са в несъгласие на закона. След което ръководителят на ГДБОП упрекнал магистратите, че по този метод поставят точка на следствието.

В последна сметка, даже и без въпросното съглашение, мярката за неотклонение на Борислав Колев беше изменена от Софийския градски съд в по-леката домакински арест. Делото пък остана под наблюдаване на " шокираните " прокурори, оплакали се от извършен напън, след като Софийската апелативна прокуратура не одобри техните отводи. Резултатът е, че досега държавното обвиняване към момента не е установило къде са потънали 53 млн. лева от градежа на  " Хемус " макар поръчките на обвинения, че желае да свидетелства. 

 

Капка в морето

 

Докато прокуратурата се " мъчи " да стигне до уредниците на схемата за тези 53 млн. лв., други стотици милиони, платени предплатено за автомагистралата, са окончателно изхарчени, разкри вътрешният министър Бойко Рашков пред публицисти. Установено е, че държавното сдружение " Автомагистрали " е превело 84 млн. лв. на компания за наем на машинизация и материали за строителството на лот 8, за който към момента даже няма направен организационен проект. При постъпването на тези средства същата компания е закупила парцел в центъра на София за 27 млн. Към сегашния миг този имот се застроява, до момента в който на лот 8 няма активност за 1 ст., разяснява Рашков. 

Подобна скица е осъществена и от трета компания, която е получила предплатено над 20 млн. лв.. Парите по-късно са отишли към персонална сметка на физическо лице с съображение " контракт ". Няколко месеца по-късно сдружението приключва активността си. Събрани са също доказателства, че с към 30 млн. лв. от парите за " Хемус " е изплащан дивидент, който след това е превеждан по персонални сметки в Обединените арабски емирства. Разследващите са разкрили още, че с 14 млн. лв. от нашите налози, потънали в автомагистралата, се изгражда луксозно вилно населено място от частна компания. 

Всички тези условия будят подозрение, че страната в миналото ще успее да си върне изгубените пари, ако обвиненията се потвърдят и в съда. " Това са компании, които са известни от предходната година. Твърдяха, че могат да строят автомагистрали - без строителни бумаги, по противозаконни контракти, с благословията на Борисов и Аврамова като районен министър. И в този момент е мъчно да се излезе от тази обстановка. Казусът би трябвало да се реши юридически и да се даде отговор на хората какво ще се случи с тези стотици милиони ", безапелационен е Бойко Рашков.

Твърденията на някогашните ръководещи от ГЕРБ отпред с Бойко Борисов, че няма проблем с предплатените заплащания за автомагистрала „ Хемус “, тъй като по тях има издадени банкови гаранции, се разминават с обстоятелствата. Всъщност получените стотици милиони левове задатъци не са обезпечени през банкови гаранции, а посредством застрахователни полици, разкри " Сега " от документи, получени от дружеството „ Автомагистрали “, откакто завоюва дело по Закона за достъп до социална информация.

Това е облекчило финансово получателите на средствата, само че основава риск, в случай че страната реши да си изиска големите суми от застрахователите.

 

Участие от горната страна

 

Вече няма никакво подозрение, че корупционната скица със строителството на магистралата е осъществена с присъединяване на високопоставени държавни чиновници и политици. Въпреки че към момента няма повдигнати обвинявания на такива, съдът еднопосочно удостовери съмненията. " Събраните доказателства по делото за пране на пари от градежа на Автомагистрала " Хемус " сочат, че е налице добре проведена и планувана скица, в която са взели присъединяване и хора на високи държавни позиции ", заключи Софийският градски съд, когато пусна от ареста обвинения Борислав Колев. 

Вътрешният министър преди този момент заяви, че очаква основният прокурор Иван Гешев да направи искане до Народното събрание за снемане на имунитет на някогашни министри по едно от следствията за " Хемус ".  " По отношение на " Хемус " има и едно следствие, което се организира в Националната следствена работа. Там, доколкото аз разполагам с информация, те се занимават с лица, заемащи висши държавни постове. Да приемем, че са министри, само че няма да им кажа имената. Очаквам в един миг прокурори да се еманципират от Гешев и да вземат верни процесуални решения. При такава смяна чакам те да изискат от основния прокурор да внесе искане в Народното събрание за снемане на имунитета на тези лица ", съобщи Рашков по време на представянето на доклада за активността на Министерство на вътрешните работи през 2021 година

Българската страна нямаше да е в обстановка да не може да отбрани парите на данъкоплатците, в случай че не бяха герберските врътки с така наречен инхаус поръчки. Политическо решение беше  " Автомагистрали " да получи милиарди левове за строителството на " Хемус ", което няма по какъв начин да извърши независимо. Така държавното сдружение еднолично си избра избрани компании, с които да подписа контракти с друг предмет, като наем на техника, закупуване на строителни материали, че даже и озеленяване на несъществуващата автомагистрала. Всичко това без гаранции, без социална поръчка и без изясненост кой носи отговорността за осъществяването.  " Прави усещане, че няма контракт за строителство. Кой ще поеме на следващия ден гаранция за качество? По нашите автомагистрали има строители под прикритие, не знаем кои са ", разяснява Бойко Рашков. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР