Обновеният компактен автомобил Renault Clio ще се конкурира с бестселъра

...
Обновеният компактен автомобил Renault Clio ще се конкурира с бестселъра
Коментари Харесай

Фейслифт на Рено Клио. Какво трябва да знаем

Обновеният стилен автомобил Renault Clio ще се конкурира с бестселъра Peugeot 208, като прибавя повече жанр и технологии.

Renault Clio, един от най-разпознаваемите дребни коли в Европа, е на път да бъде освежен в средата на виталния си цикъл, защото петото потомство на модела към този момент е на четири години. 

След неотдавнашна фотография от шпионска камера сътрудниците на carscoops сътвориха точна визуализация на фейслифтирания модел, като в същото време събрахa цялата налична информация за идната актуализация.

Докато някои противници като Ford Fiesta са спрени от произвеждане, Renault желае да резервира Clio жив най-малко още няколко години, конкурирайки се с идния скоро фейслифт на бестселъра Peugeot 208, Toyota Yaris и VW Polo.

По този метод фейслифтът на Clio ще се продава редом с идното Renault 5 EV, само че не и със сходния по мярка Zoe, за който се оповестява, че скоро ще бъде спрян.

Суперминито, задвижвано от ДВГ, е готово да бъде показано, както потвърждава шпионско видео, което се появи в интернет предишния месец и което по-късно беше отстранено. В него се вижда по какъв начин изцяло маскирано Clio снима рекламни фрагменти дружно с автомобил с камера в Турция, разкривайки актуализирания дизайн на предната част.

Акцентът на фейслифта на модела са новите LED „ зъбци “ с форма на бумеранг на предната ризница, които наподобяват сходно на стилистичния език на конкурентните марки Stellantis Peugeot и DS.

Това не би трябвало да е изненада, защото шефът на дизайна на Renault Жил Видал, прекара последното десетилетие като началник на дизайна в Peugeot. 

Все отново би трябвало да признаем, че методът на Renault е малко по-различен, като по-дебелите денвни светлини под нападателните фарове са еволюция на тематиката, показана за първи път в концепцията Scenic E-Tech.

Други промени включват по-опростена радиаторна решетка с новата емблема на Renault и неявяване на странични въздухозаборници в бронята.

Скулптурираният профил на Renault Clio най-вероятно ще бъде пренесен, както е при множеството фейслифтове, само че компанията евентуално ще добави нови дизайни на алуминиевите джанти и свежи цветови разновидности. 

От carscoops не разполагат с шпионски фотоси на задната част, само че се чака тя да се снабди с по-тънки и издължени LED задни светлини, както при други модели на Renault. Това ще му разреши да се разграничи от предходното четвърто потомство на Clio, което изглеждаше доста сходно на сегашния модел от пето потомство.

Тъй като това е фейслифт, а не ново потомство, не се чака коренно възобновяване в салона. Така Clio евентуално ще резервира своя цифров кокпит и няма да схване по-новата конфигурация OpenR, която се среща в Megane E-Tech и Austral. 

Въпреки това 9,3-инчовият сензорен екран и 10,2-инчовият дигитален инструментален панел, които се намират в по-високите модификации на Clio, могат да се разпространят допълнително разновидности, като се възползват от по-остри графики и нови функционалности с помощта на най-новия програмен продукт.

Интересно е да се види дали Renault ще оборудва всички версии на Clio с меки тапицерии на арматурното табло, или ще резервира твърдите пластмаси в базавото ниво на съоръжение.

Компанията ще добави и повече усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера (ADAS), с цел да бъде по-конкурентоспособна на по-новите си противници и да резервира високия резултат в EuroNCAP.

Последното стана доста по-трудно за автомобилните производители, защото протоколите се трансформираха и изискват обилно съоръжение за сигурност.

Не се чака задвижването на Clio да се промени фрапантно, макар че електрифицираните версии ще заемат по-важна роля. Renault към този момент предлага самозареждащ се хибрид, съчетаващ 1,6-литров атмосферен мотор с два електромотора, батерия и усъвършенствана скоростна кутия с доста съединители.

Към него сигурно ще бъде пренесена и вероятно присъединена сходна plug-in хибридна настройка, която се среща в механично обвързвания Captur.

Очаква се моделите от базовото ниво да запазят и 1,0-литровия трицилиндров бензинов мотор с турбокомпресор, който се предлага и в двугоривен вид, съчетаем с LPG. Съществува възможност mild-hybrid бензиновият 1,3 TCe от доста по-големия Austral да откри своето място под капака на Clio, макар че към момента нищо не е доказано. 

Бъдещето на 1,5-литровия дизел също е неразбираемо, защото за Renault ще бъде мъчно да го направи съчетаем с идните протоколи за излъчвания Евро 7.

Хибридната система за самозареждане в Renault Clio E-Tech.

По отношение на настройките на шасито, петото потомство Renault Clio е известно с това, че предлага един от най-хубавите салда сред спортно и удобно пътешестване, тъй че инженерите евентуално ще подобрят същата рецепта. 

За тези, които копнеят за вид на парещ хеч, прекратеният модел R.S. няма да се завърне скоро. В края на краищата Renault Sport отстъпи място на Alpine, която е фокусирана върху стартирането на пазара на напълно електрически хотхеч, основан на идния R5.

Това, което би могло да се случи, е спортно изглеждаща версия на Clio с марката Alpine, която би могла да размени сегашната гама R.S. Line.

Както оповестява L’Argus, фейслифтът на Renault Clio се чака да бъде показан през април, а пазарната му премиера ще се състои през лятото. Съдейки по тактиката на Renault с Espace, има огромна възможност автомобилният производител да стартира дразнеща акция по някое време през идващите седмици.

Имайте поради, че френското супермини ще получи двойник и в Европа, защото идният Mitsubishi Colt ще бъде артикул на ребрандиране.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР