Обмислят съкращаване на срока за отпускане на безплатната винетка за

...
Обмислят съкращаване на срока за отпускане на безплатната винетка за
Коментари Харесай

Обмислят съкращаване на срока за отпускане на безплатната винетка за хора с увреждания

Обмислят редуциране на периода за разпределяне на безплатната винетка за хора с трайни увреждания От един месец на няколко дни ще се редуцира срокът за разпределяне на безплатната годишна винетка за хората с трайни увреждания, след бъде въведена електронната винетка от 1 януари следващата година. Това плануват промени в наредбата за изискванията и реда, при които лицата с ТЕЛК и фамилиите на деца с увреждания се освобождават от заплащането на винетна такса при шофиране по републиканските пътища.

С измененията, оповестени за публично разискване, се дефинира нов ред за култивиране на заявките, който ще разрешава всекидневно издаване на безплатните винетки. Потвърждението за тяхното издаване ще стига до съответния човек по електронен път или на книжен притежател, само че даже при неполучено удостоверение на хартия, винетката ще бъде годна.
 
По данни на Агенцията " Пътна инфраструктура " от началото на тази година са издадени 231 000 безвъзмездни винетки, като броят им се е нараснал с към 10 000 по отношение на същия интервал на предходната година.

Според настоящия ред за разпределяне на безвъзмездни винетки, подаването на заявките стартира при започване на декември и продължава до края на месеца. Предоставянето на винетките стартира през януари и може да влезе даже във февруари, описа пред Дарик Гергана Маврова, родител на дете с увреждане.
 
Към заявката за разпределяне на винетка се ползват документи, измежду които копия на телковото решение на индивида с увреждане, на Големия ваучър на автомобила и на контракта за подписана застраховка " Гражданска отговорност ". Абсурдно съгласно Гергана е, че данните от Големия ваучър се преписват и в заявката, което затруднява хората.-->
 
 БГНЕС, списък

Новият ред за разпределяне на безвъзмездна електронна винетка от Нова година резервира реда за подаване на документи - персонално, по пощата или посредством електронен автограф, само че трансформира периодите за култивиране на данните. Документите би трябвало да бъдат обработени в период от 7 дни след подаването им, като дирекция " Социално подкрепяне " ще изпраща всекидневно поръчки за издаване на винетки до поделенията на Пътната организация. Самата винетка ще бъде издавана до края на работния ден, идващ деня на приемане на поръчката, а на идващия ден обществените ще получават удостоверение за издадената винетка.
 
При потребление на винетката би трябвало да се носи и телковото решение на индивида с увреждане, споделя Гергана, само че по думите й досега полицията не е правила такава инспекция на нейния автомобил.
 
За ограничение на преференциите, свързани с шофирането и превозването на хората с увреждания, се разгласи доктор Даниела Данчева, ръководител на Асоциацията на шофьорите-инвалиди. Според нея все още с право на безвъзмездни винетки са прекомерно огромен кръг от хора и това води до злоупотреби.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР