Обменните бюра целенасочено не продават турски лири, въпреки че някои

...
Обменните бюра целенасочено не продават турски лири, въпреки че някои
Коментари Харесай

Защо в България не се продават турски лири

Обменните бюра целеустремено не продават турски лири, макар че някои от тях разполагат с наличност, заяви пред "Хоризонт " дилърът на валута Димо Стефанов.

От понеделник насам е съвсем невероятно да се купи турска валута, което основава компликации на хората, резервирали отмора в южната ни съседка. Първоначалното пояснение на брокерите беше, че у нас не могат да се намерят лири поради рестриктивните мерки, наложени в Турция. Мерките на Турската централна банка обаче са оскъпили цената на валутата на едро за обменните бюра, само че поради българското законодателство курсът за крайния консуматор държи лирата доста евтина, поради което те не продават даже лири, които имат сега, изясни Стефанов: "Когато има финансови ексцесии в някоя страна, това, което вършат там огромните банки, дилъри, обмен бюрата, е да разширят котировките си "купува " и "продава " на турската лира. Тоест, турската лира става по-скъпа, което значи, че нашата цена на едро става по-скъпа. "

Към това се прибавя и ограничаването на Българска народна банка, че не може да се продава 5% над фиксинг, който излиза за деня: "И се случва по този начин, че цената, на която можем да се снабдим с турски лири, е по-висока от тази, на която можем да продадем на клиенти. Всъщност това стопира в множеството случаи турските лири на пазара, тъй като никой не желае да ги продава по-евтино, в сравнение с би ги купил ".

По данни на Националната статистика, единствено през юни над 160 хиляди българи са пътували в Турция, което е растеж от над 12 на 100 по отношение на същия месец на предходната година. Освен за туризъм и лекуване, поради срутва на лирата сега доста хора се насочат към Турция и на пазар, регистрират туроператорите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР