Обменът на информация по цялото земно кълбо в наши дни

...
Обменът на информация по цялото земно кълбо в наши дни
Коментари Харесай

28 януари е Европейски ден за защита на данните

Обменът на информация по цялото земно кълбо в наши дни е по-лесен и по-бърз. Това бързо нарастване на осведомителните потоци по света съставлява огромно предизвикателство за отбраната на правото на цялост на персоналните данни на лицата. Въпросите, свързани със отбраната на персоналните данни, в това число тяхното транс гранично измерение, засягат хората всекидневно - на работното място, при приходи пред държавните органи, при покупка на артикули или услуги, при образуване на пътешестване или сърфиране в интернет.

На 28 януари 2017 година страните от Европейския съюз за 12-ти път ще празнуват Европейския ден за отбрана на персоналните данни, като тази година се навършват и 37 години от влизането в действие наКонвенция108/1981 на Съвета на Европа за отбрана на лицата при автоматизирана обработка на персоналните им данни. Конвенцията за отбрана на персоналните данни е била главен инструмент, който е подсигурил правото на отбрана на персоналните данни в продължение на 30 години, само че в този момент би трябвало да бъде приспособена, с цел да продължи да го подсигурява и отсега нататък.

България подписва конвенцията за отбрана на персоналните данни на 2 юни 1988 година, утвърдена е със закон на 29 май 2002 година и влиза в действие за България на 1 януари 2003 година

За първи път у нас европейският Ден на отбрана на персоналните данни се отбелязва през 2007 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР