Облекченията, въведени през извънредното положение за хронично болните и тяхното

...
Облекченията, въведени през извънредното положение за хронично болните и тяхното
Коментари Харесай

Отсрочката за рецепти и протоколи вече не се прилага

Облекченията, въведени през изключителното състояние за хронично болните и тяхното лекуване към този момент не се ползват. Ако пациентите имат протоколи за скъпоструващо лекуване, които са изтегли след 13 май, то те би трябвало да ги възобновят по нормалния метод. Това показват от здравната каса в обяснения за режимите, при които сега би трябвало да се снабдят с медикаменти хронично болните.

В закона с ограниченията при изключително състояние бяха планувани две облекчения, с цел да се отстрани нуждата хронично заболели българи да се излагат на риск от болест с COVID-19. Беше продължен служебно срокът на протоколите за скъпоструващо лекуване за времето на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация. Именно второто сътвори комплициране, че отсрочката продължава да важи и сега. Затова от касата прецизират, че това облекчение се поставя единствено за протоколи, чийто период е изминал сред 13 март и 13 май.

В случай че срокът на годност на даден протокол е изминал на/след 14.05.2020 година, същият не се удължава служебно . В този случай пациентът следва да приготви документи по издаване на нов протокол за продължение на лечението (в това число клинична оценка, лабораторни и инструментални изследвания). Новият протокол ще бъде публикуван по общия ред.

Доста комплициране основава и текстът за пазаруването на медикаменти без рецепта. Според закона за изключителното състояние аптеките може да отпускат лекарствени артикули единствено по рецептурна брошура, без показване на рецепта съгласно последно вписаните в рецептурната брошура данни за отпуснати лекарствени артикули, при условия и по ред, избрани от Националната здравноосигурителна каса, до анулация на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация. За задачата обаче е належащо последното разпределяне на медикаменти по рецептурна брошура да е било до 3 месеца преди актуалното разпределяне. От това следва, че и сега би трябвало аптеките да изписват медикаменти без рецепта. Че това е по този начин удостоверява и шефът на столичното РЗИ доктор Данчо Пенчев в писмен отговор до в. " Марица ". Това обаче всеобщо се отхвърля на пациентите, демонстрират сигнали от София.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР