Областният управител Здравко Димитров подписа споразумение за установяване на побратимени

...
Областният управител Здравко Димитров подписа споразумение за установяване на побратимени
Коментари Харесай

Побратимихме се с провинция Хайнан СНИМКИ

Областният шеф Здравко Димитров подписа съглашение за определяне на побратимени връзки сред Област Пловдив и Провинция Хайнан, Китайска национална република. От българска страна на срещата участваха заместител регионалните шефове Евелина Апостолова, Петър Петров и Димитър Керин, Борислав Димов, основен секретар на Областна администрация – Пловдив, доцент доктор Светла Янчева, заместник-ректор на Аграрен университет – Пловдив, инж. Пламен Панчев, ръководител на клъстер " Тракия икономическа зона ", Ангел Христозов, ръководител на Българо-китайската асоциация за бизнес развиване, Джанг Чанцин, президент на Департамент Китай на Българо-китайската асоциация за бизнес развиване и Кирил Велчев, изпълнителен шеф на фондация “Пловдив 2019 ”.

Китайската делегация беше ръководена от Ли Дзюн, заместник-секретар на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан и в състав Джао Юнуан, заместител общоприет шеф на Министерството на земеделието на провинция Хайнан, Сю Дзиенпън, заместник-генерален шеф на Службата за политически проучвания към Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, Чън Дзиендзяо, заместник-генерален шеф на Министерството на външните работи на провинция Хайнан, Mо Джаодин, шеф на Главното ръководство на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, Лиу Нан, заместник-директор на Министерството на външните работи на провинция Хайнан.

Областният шеф приветства гостите с добре пристигнали в Областна администрация-Пловдив и в град Пловдив. Той ги срещна с историята на града и акцентира, че Област Пловдив е най-бързо разрастващата се в икономическо отношение област в България. Областният шеф показа опциите, които региона предлага във връзка с туризъм, просвета, обучение, селско стопанство и индустрия, като загатна изключителното развиване в производството на хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения, металургия, машини и съоръжение, IT бранша и балнеологията, както и отличните благоприятни условия за бизнес вложения, които дава „ Тракия икономическа зона “. Г-н Здравко Димитров срещна гостите и с функционалностите на Областната администрация, които са свързани с ролята на държавното и локалното самоуправление като главен " проводник " на публичния интерес за развиването на района взаимно с локалната общественост и бизнеса.

Той акцентира, че Областна администрация – Пловдив е извънредно дейна в съдействието си с Китай през миналите години, а едно от най-важните събития в партньорските взаимоотношения е семейството на третата работна среща на регионалните шефове по линия на Инициативата за съдействие сред страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1, което беше проведено от екипа на администрацията през предходната година - от 18 до 20 октомври. Тази среща бе първата от срещите на равнище регионални шефове по линия на Инициатива 16+1 в Европа, която се организира точно в град Пловдив. Форумът включваше три предпочитани тематики: „ Култура и туризъм “, „ Иновации и стопански зони “ и „ Селско стопанство “, а на срещата участваха делегати от Европа и пет провинции от Китай - Хъбей, Хънан, Шандун, Ляонин, Гансу и общините Шънджън и Тиендзин. Част от самодейностите, които бяха подхванати след срещата бе отиването на Логистичен хъб за взаимно съдействие в региона на селското стопанство, а по покана от управлението на провинция Хайнан и с поддръжката на българското посолство в Пекин, трима надарени възпитаници от Пловдив участваха в 18-ия Международен фестивал в провинция Хайнан, който се организира в Хайкоу от 18-ти до 20-ти ноември 2017 година

Ръководителят на делегацията господин Ли Дзюн благодари на регионалният шеф и на администрацията за топлото посрещане и не скри задоволството си от предоставената му опция да посети Пловдив и да подписа съглашението, което ще даде нов подтик в българо-китайските взаимоотношения. Той насочи своите възторженостти за положителното развиване на региона и акцентира, че ползата на ръководителите на провинция Хайнан към партньорство са съществени и трайни.

Това е третата делегация, която идва в Пловдив през последните години, което е белег за ясно изразеното предпочитание на двете страни за развиване на сполучливи взаимоотношения. Беше подчертана голямата роля на съглашението за побратимяване, което ще даде нов подтик за основаване на съществени партньорски взаимоотношения.

Изпълнителният шеф на Фондация 2019 Кирил Велчев показа плановете на Пловдив за семейството на Европейска столица на културата през 2019 година и насочи покана към гостите за съставяне на културна делегация от провинция Хайнан, която да посети Пловдив за разкриване на събитията през януари идната година.

Заместник-ректорът на Аграрен университет – Пловдив доцент доктор Светла Янчева показа образователното заведение и акцентира, че през годините са основани тесни връзки и интензивни контакти с няколко университета в Република Китай.

Ангел Христозов, ръководител на Българо-китайската асоциация за бизнес развиване съобщи, че ще бъде направена стратегия за дълготрайно съдействие.

Председателят на " Тракия икономическа зона " инж. Пламен Панчев показа опциите, които предлага построената Евро-китайска зона за икономическо развиване и новосъздадения павилион за електронна търговия на селскостопански артикули.

Бяха набелязани няколко съществени посоки, в които да се положат всички старания за взаимноизгодно съдействие – да бъде построен механизъм за постоянни контакти сред бизнеса в област Пловдив и провинция Хайнан, да се ускори съдействието в региона на селското стопанство, което в България е измежду главните и добре развити браншове, да се реализира продан сред експерти в региона на аграрните технологии, да се подтикват бизнес вложенията, да се задълбочат връзките в областта на туризма, образованието и културата.

Споразумението сред Област Пловдив, Република България, и провинция Хайнан, Китайска национална република има за цел по-нататъшно подсилване и развиване на другарството и съдействието сред двете страни и определяне на побратимени връзки.

Двете подписващи страни се споразумяха да работят за поощряване на тесни другарски контакти, както и стопански и търговски продан в региона на земеделието, туризма, образованието и културата.

След сключване на съглашението регионалният шеф съобщи „ Вярвам, че и днешният дипломатически акт не е еднократен, а път към разширение на контактите ни с Китай и продължение на съдействието ни посредством стопански и културен продан “.

Областният шеф Здравко Димитров подари на ръководителя на делегацията господин Ли Дзюн почетен плакет на Областна администрация - Пловдив и картина с аспект от Стария град, а гостът го изненада с графичен портрет, нарисуван по фотография от китайски занаятчия на четката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР