Областният управител откри изложба в областна управа, която представя историята

...
Областният управител откри изложба в областна управа, която представя историята
Коментари Харесай

Ситово възроди читалището си

Областният шеф откри галерия в регионална администрация, която показва историята на селото с поддръжката на районната библиотека в Смолян

„ Възстановяването на читалищата е възрожденско дело и бих желал да поздравя доброволците и жителите на село Ситово, които поставят старания и стъпка по-стъпка дават нов живот на НЧ „ Родопски прогрес – 2019 “. Това съобщи регионалният шеф Ангел Стоев при откриването на документална галерия в постройката на администрацията, отдадена на историята на читалището. Той акцентира, че това е първото читалище в Община „ Родопи “, чиято активност след към петдесет години спиране е обновена, посредством на  доброволци и поданици на селото, които и досега подкрепят работата му.  По думите му Ситово е положителният образец, който към този момент следват и други дребни обитаеми места като Дедево.

Изложбата се провежда взаимно с Регионална библиотека „ Николай Вранчев “ – Смолян, в която се съхранява периодиката на сп. „ Родопски прогрес “, запазило историята на с. Ситово.

„ Много знаково е съвпадението, че в годината, в която влизаме в новия си дом се навършват и 120 години от издаването на първата брошура на научно-популярното сп. „ Родопски прогрес “, което е било извънредно съвременно за времето си с доста забавни очерци и художествени фотографии. В този смисъл се усещаме „ стъпили на раменете на титани “ в днешните си старания да възродим духа и да разпространяваме посредством активността си село Ситово, което несправедливо е избледняло на картата на забавните културни дестинации в региона “, съобщи при откриването ръководителят на УС на читалището юрист Нели Маркова. „ Мисията ни е да създадем ново място за творчество, което да не  остава в сянката на град Пловдив, а да стане продължение на добре построената културна инфраструктура “, акцентира още Нели Маркова.

Експозицията беше показана от шефа на смолянската библиотека Светлана Хаджиева. Тя акцентира ролята на огромния патриот и откривател Стою Шишков за основаването на списанието. Припомни, че неговото списване стартира в много сложни години, без средства и освен това в изискванията на продължаващо турско господство в по-голяма част от Родопите. Към хората с огромни заслуги за изданието тя причисли и имената на  чепелареца Васил Дечев и спомоществователя Горчо Мерджанов. Благодарение на тези хора близо 9 години списанието излиза и се популяризира в България и отвън нейните лимити.

Привлечен за идеята за културното възобновление на Ситово е и международно приетият цигулар и музикален възпитател Мичо Димитров. Маестрото насочи специфичен музикален  привет към гостите и даде обещание да се включи в пленерите за млади художници, които следва да се провеждат в читалището в Ситово. Освен виртуозен музикант, маестро Димитров е и художник по предопределение и тази пролет откри и първата си независима галерия в Пловдив.

Изложбата може да се прегледа до 14 юни във всеки работен ден до 17 часа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР