Областният управител на Варна Благомир Коцев излезе с позиция във

...
Областният управител на Варна Благомир Коцев излезе с позиция във
Коментари Харесай

Позиция на областния управител на Варна за проверката на ДАНС

Областният шеф на Варна Благомир Коцев излезе с позиция по отношение на публикуваната през вчерашния ден информация от пресцентъра на ГЕРБ, че ДАНС е разпоредила инспекция в Областната администрация във Варна поради непозволено консумиране на държавни средства за зареждане със служебно гориво.

По думите му не се касае за корист. Той обясни, че на 14 април по неотложност два украински рейса, пренасящи украински жители до Китен, са били зареди с гориво на обща стойност 927,00 лева със служебна карта на Областна администрация. Това е станало по устно разпореждане на Васил Величков от централния щаб към Министерски съвет.

Публикуваме позицията на регионалния шеф без редакторска интервенция:

Уважаеми варненци,

През вчерашния ден (06.07.2022г), беше публикувана информация в някои локални уеб сайтове, целяща да внуши у читателите, че в постройката на Областна администрация Варна, надали не, са нахлули чиновници на ДАНС, с цел да проверяват корист от страна на регионалния шеф със служебно гориво.

В тази връзка, се усещам задължен да внеса изясненост по случая и да разсея подозренията, които целят да опетнят както поверената ми институция, по този начин и мен самия.

От момента на встъпването ми в служба, против мен се води гневна политическа борба, граничеща с принуда от страна на ГЕРБ, като за задачата се употребяват всички вероятни средства, в това число сигнали до разнообразни институции, целящи предизвикателство на безкрайни инспекции, от които по-късно да произведат „ сензационни “ разкрития, предоставяйки ги комфортно на необятната общност.

И с цел да не бъда необоснован, а и тъй като нямам какво да укривам, ще ви срещна с съответния проблем, провокирал голям брой инспекции от страна на всевъзможни институции, по подадени сигнали от „ съзнателни жители “.

Във връзка с нараствания поток и всеобщото нахлуване на украински бежанци в интервала към 14.04.2022 година на територията на град Варна и региона и невъзможността за настаняване на всички нуждаещи се, породи незабавна нужда от пренасочване на част от тях (предимно майки с дребни деца) към свободни места в гр. Китен, област Бургас.

Предвид горепосоченото, късния час и зародилата спешна обстановка, се наложи да предприемем незабавни ограничения по организаране настаняването им, както и нуждата за зареждане на гориво на два украински рейса, пренасящи нуждаещите се украински жители до гр. Китен. Това беше осъществено по устно разпореждане на господин Васил Величков от централния щаб към Министерски съвет, като най-евтин и бърз вид за изхода от обстановката.

Ето по какъв начин на 14.04.2022г. в 20:19 ч. и 20:26 ч. се стигна до по този начин коментираното зареждане с гориво на два украински рейса с рег.номера: Външно наблюдение 2290 „Картотека и архив" (служба в ПГУ) и Външно наблюдение 4734 РО, от бензиностанция Лукойл България на обща стойност 927,00 лева, като заплащането фактически е осъществено с карта на Областна администрация Варна. Това изяснява и за какво регионалният шеф е заредил два пъти по 150 л. гориво, в случай, че фактически не ръководи танк, както иронично се бе изразила госпожа Славена Точева, депутат от ГЕРБ.

На фискалния бон фактически е изписан номера на служебния автомобил на регионалния шеф на град Варна, заради простата причина, че всяка служебна карта за гориво е зачислена към съответен длъжностен автомобил. Гореизложеното елементарно може да се ревизира и удостовери, след обзор на записите от камерите, ситуирани на въпросната бензиностанция в посочения ден и час.

Областна администрация Варна към момента не беше получила финансиране по направения и показан бюджет в Министерски съвет, по отношение на приемането на територията на Република България на лица, напуснали рамките на Украйна вследствие на военните дейности, което наложи осъществяването на разхода да бъде в границите на одобрения бюджет на администрацията за 2022 година

Държа да подчертая, че след това въпросните разноски за гориво са одобрени от Министерски съвет, като част от бюджета на администрацията, разходван за месец април 2022 година

От Политическа партия ГЕРБ, обаче очевидно не могат да си показват, че е допустимо някой да ръководи, без да присвоява средства за персонални потребности и наподобява подават сигнал след сигнал до разнообразни институции. Ето единствено част от инспекциите и сигналите, на които се постанова да давам отговор през последните месеци:

1. Заявление по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), подадено на 27.04.2022г. от Славена Точева, народен представител от ГЕРБ, съдържащо въпроси по отношение на сформирането на Център за подпомагане на бежанци от Украйна в Двореца на културата и спорта - Варна, както и за постъпилите средства по дарения.

2. Отново Заявление по ЗДОИ, входирано от Славена Точева, само че този път от дата 16.05.2022г., преповтарящо предходните въпроси и допълнено с искане за информация, по отношение на горецитираното зареждане на украински рейсове. И по двете заявки съм дал отговор в законоустановения период, макар дадените конференции от локалната организация на ГЕРБ и опитите за подстрекателство в противоположното.

3. Отправено питане с дата 04.05.2022г. от госпожа Славена Точева, народен представител от ГЕРБ до Министър - ръководителя на Република България Кирил Петков, по отношение на „ получен сигнал от жители “ за зареждане на 14.04.2022 година на длъжностен автомобил на регионалния шеф на Област с административен център Варна.

4. Проверка по Сигнал от КОНПИ от 18.05.2022г., по отношение на отчетните документи за служебните коли на администрацията, касаещи зареждането с гориво през месец април 2022г.

5. Проверка от ДАНС по Заповед от 18.05.2022г. на шеф на СД „ Класифицирана информация “, още веднъж за същите разноски и интервал.

Уважаеми дами и господа, до този миг не считах за нужно да излизам с публично изказване по тематиката, защото няма от какво да се тормозя, след следващата медийна офанзива от 06.07.2022г и опитите за разпространяване на погрешна информация за навлизане на чиновници от ДАНС в постройката на Областна администрация Варна, към този момент няма по какъв начин да остана безразличен.

За мен е значимо жителите на област Варна да бъдат осведомени с обстоятелствата такива, каквито са, и да са спокойни, че сходни медийни и политичеси хватки не са в положение да ме разколебаят от начертаните цели за бъдещето на поверената ми институция.

С почитание,

БЛАГОМИР КОЦЕВ

Областен шеф на област с административен център Варна
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР