Областният управител на Софийски област Илиян Тодоров отправи официално предложение

...
Областният управител на Софийски област Илиян Тодоров отправи официално предложение
Коментари Харесай

Новият областен управител на София с предложение към Радев да се смени името на връх Мусала със Свети Иван Рилски

Областният шеф на Софийски област Илиян Тодоров насочи публично предложение до президента Румен Радев за преименуване на останалите от турско иго обекти с турско-арабските им наименования. Вижте текста без редакторска интервенция: ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Съгласно член 98 т. 13 от Конституцията на Република България, Вие имате пълномощието да наименувате обекти с национално значение и обитаеми места.
От годините на османското господство над българските земи, на територията на Република България са останали голям брой турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове. След освободителната Руско-турска война от 1877-1878 година се реализира развой по тяхната подмяна с български наименования. Такъв развой се следи и в другите християнски страни, отхвърлили турското иго, само че в тях той от дълго време е завършил, за разлика от нашата страна, в която той би трябвало да продължи и да бъде сбъднат до дъно.
Считам, че Президентът на Република България, поради и пълномощията, които му дава Конституцията, следва да бъде основател и водещ фактор за продължение на започнатото от дедите ни преименуване на останалите от турско иго обекти с турско-арабските им наименования.
Всички сходни начинания и дейности в предишното постоянно са се употребили с еднопосочната и всеобща поддръжка от българските жители. Вярвам, че тази поддръжка ще бъде получена и през днешния ден.
В качеството ми на Областен шеф на Софийска област, насочвам към Вас предложение за преименуване на в този момент наричания с останалото от османското господство връх Мусала с името връх Свети Иван Рилски. Чуждо, неуместно и неясно за българите, звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от мен название на върха Свети Иван Рилски.
Това е най-високият връх на Балканския полуостров и неговото название има отношение, освен до нас българите, само че и до всички християнски нации, които живеят в района и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко непознато, неясно и несвоевременно, както и за нас - българските жители.
Историческата просвета не може да ни назове името на върха отпреди османското завладяване, с цел да бъде възобновено то.
Във величествената планина Рила, обаче, в подножието на върха се намира светата Рилска обител, цитадела на българския дух, отдадена съгласно Божия промисъл на безконечния небесен покровител и покровител на българския народ Свети Иван Рилски.
Ето за какво, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде наименуван на него - Свети Иван Рилски.
Както нагоре се позовах на съответния текст от Конституцията на Република България, за Вас остава като държавен глава да осъществите своето конституционно пълномощие и да издадете съответния акт за преименуване на връх Мусала на връх Свети Иван Рилски.

С почитание,

ИЛИАН САШОВ ТОДОРОВ
Областен шеф
на Софийска област

гр. София, 31.05.2017 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР