Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир бе на официално посещение

...
Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир бе на официално посещение
Коментари Харесай

Областният управител на Одрин посети Пловдив

Областният шеф на Одрин Гюнай Йоздемир бе на публично посещаване и се среща с регионалния шеф на Пловдив Здравко Димитров. В рамките на визитата двамата подписаха Декларация за желание за съдействие и взаимна активност сред Областна администрация – Пловдив и Областна администрация Одрин за да укрепят и развият съществуващите интернационалните контракти в областта на търговията, стопанската система, науката, селското стопанство, техниката и културните взаимоотношения на Република Турция и Република България, да обезпечат подобаващи условия и да предизвикват взаимни действия на бизнеса и други организации в област Одрин и област Пловдив.

На срещата участваха генералният консул на Турция в Пловдив - Хюсеин Ергани, шефът на регионална полиция в Одрин - Али Курт, шефът на митници и търговия район Тракия - Яшар Оджак, Муса Ашълъголу - шеф на дирекция миграция в Одрин, Ахмет Хаджъоглу - шеф на регионална дирекция по просвета и туризъм в Одрин, Атилла Байазът - шеф на Областна дирекция на земеделието и горите - Одрин, доктор Аднан Тюлек - шеф на Тракийския институт за селскостопански произведения - Одрин, Джемал Туран - зам.-директор на Областна дирекция на образованието - Одрин, Салих Баран - ръководител на Общия съвет на Търговската борса - Одрин и Дженгиз Йорулмаз - шеф на Управителния съвет на Стопанската камара в Одрин.

От българска страна присъединяване във форума взеха Генералният консул на България в Одрин - Васил Вълчев, заместител регионалните шефове Евелина Апостолова и Петър Петров, основният секретар на Областна администрация – Пловдив - Борислав Димов, командирът на 68-ма бригада Специални сили - бригаден военачалник Явор Матеев, шефът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – старши комисар Атанас Илков, Светлан Кичиков – шеф на Главна дирекция Гранична полиция, Ангел Цанков – шеф на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Хасково, ректорът на Аграрен университет - проф. Христина Янчева, заместник-ректорът на УХТ – проф. Йорданка Алексиева, шефът на Областна дирекция земеделие - Татяна Богоева, шефът на Регионална дирекция по горите - инж. Мирослав Димитров, началникът на РУО Пловдив - Иванка Киркова и инж. Пламен Панчев - ръководител на клъстер " Тракия икономическа зона ".

На срещата бяха разисквани тематиките за съдействие в областта на търговията и селското стопанство, културата, образованието и беше подписана Декларация за желание за съдействие и взаимна активност сред Областна администрация – Пловдив и Областна администрация област Одрин.

Направленията, включени в Декларацията са следните: Реализиране на общи начинания, дейности и стратегии за по-нататъшното развиване на съдействието сред двете области, стратегии за стопански, учебен и културен продан,

реализиране на действия за развиване на туризма и туристическия продан, развиване на стопанската система и предприемачеството, съдействие в областта на образованието, културата, опазването на здравето, спорта и туризма.

По време на диалога в Областна администрация - Пловдив двамата регионални шефове разискаха няколко значими тематики по отношение на положителното партньорство сред двете страни, измежду които бяха противозаконната миграция, протокола за Договорености от 13 февруари 2017 година и Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 година

Областният шеф Здравко Димитров приветства гостите и не скри задоволството си от сключване на меморандума за съдействие, като съобщи, че той гради здрава основа, върха която ще се основават дълготрайни добросъседски и партньорски връзки. Той не скри, че с господин Йоздемир ги свързва трайна дружба, която се е зародила още при визитата на регионалния шеф на Одрин преди година и половина, а плод на това другарство е подписването на актуалната Декларация за желание съдействие и взаимна активност.

Областният шеф на Одрин Гюнай Йоздемир благодари за радушното посрещане и съобщи, че подписването на Декларацията за  съдействие и взаимна активност е явен знак за положителните планове на двете страни. Той акцентира, че има капацитет за реализирането на доста планове в икономическата и културната сфери, земеделието, образованието и туризма.

Представителите на висшите образователни заведения показаха опциите за взаимни партньорства и съдействия, а господин Пламен Панчев показа опциите за вложения, които дава " Тракия икономическа зона “.

На срещата в Областна администрация – Пловдив бяха разисквани и други взаимни планове, които могат да бъдат осъществени в близко бъдеще, като първата стъпка към този момент е направена с организирането на среща сред представители на бизнеса от двете страни, която ще се организира в скоро време в Одрин. Днес се подписва и контракт за побратимяване сред СУ " Братя Миладинови “ - Пловдив и ОУ " Кемал Ататюрк “ в Одрин. Побратимените връзки ще бъдат във сферата на продан на учители и възпитаници, и разработки на взаимни тематики, свързани с образованието. Това ще даде опция за взаимно опознаване на двете култури.

В края на визитата си Йоздемир подари на регионалния шеф скъпа дърворезба, на която е изобразена желязната черква " Св. Стефан “, а Здравко Димитров му връчи плакет на Областна администрация и картина с аспект от Стария Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР