Областният управител на Ловеч Светослав Славчев поиска от изпълнителния директор

...
Областният управител на Ловеч Светослав Славчев поиска от изпълнителния директор
Коментари Харесай

Областният управител на Ловеч иска обяснение от ВИК за стократно завишените концентраци на азот

Областният шеф на Ловеч Светослав Славчев изиска от изпълнителния шеф на „ ВиК “ АД пояснение за какво не е бил известен за многократно повишените концентрации на общ азот и амониев азот в отпадните води на предприятието „ Мелта 90 “ при започване на октомври, след оповестени от народния представител Николай Нанков данни за сериозното замърсяване, оповестиха от Областна администрация.

На 28 ноември на конференция националният представител от ГЕРБ-СДС от Ловешка област Николай Нанков съобщи, че ще подаде сигнал в Районната прокуратура в по отношение на повишената централизация на общ азот и амониев азот в канализационните води в града.

Данните са от изключително пробонабиране на отпадъчни води от основната ревизионна шахта на „ Мелта 90 “ АД в деня, в който от хладилната му апаратура по предписание на прокуратурата наложително бяха източени към два тона амоняк.

Светослав Славчев е изискал от „ ВиК-Ловеч “ и всички протоколи от осъществени проби от май т. година насам. В Oбластната администрация има входиран един - от средата на юни т. година

Тогава след проучване на отпадъчните води, зауствани от „ Мелта-90 “ в канализационната система на гrada, от ВиК уведомяват, че пристъпват към преустановяване водоснабдяването на предприятието поради установено залпово изхвърляне на замърсителни субстанции с открити стойности за амониев азот 10 000 mg/dm³ при норма 22 - превишение съвсем 455 пъти и за общ азот - 26 448 mg/dm³ при норма 30 - превишение повече от 880 пъти.

В поискана от регионалния шеф информация от 10 октомври от ВиК показват, че за нарушаване на контракта сред тях и „ Мелта-90 “ за отклоняване на индустриални отпадъчни води посредством канализационната система на град Ловеч и пречистването им от пречиствателната станция за отпадъчни води на предприятието замърсител през юни са наложили наказателна клауза в размер на 15 хиляди лв..

По глобата към 10 октомври са заплатени единствено 2 хиляди лв.. От Областната администрация показват още, че с разпореждане Министерският съвет е одобрил трансфер по бюджета на Общината в размер на 33 600 лв..

Те са за разплащане на осъществени непредвидени разноски по превъзмогване на зародила спешна обстановка и спиране употребата на съоръжения с нараснала заплаха в „ Мелта-90 “ АД.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР