Областният управител на Бурргас Мария Нейкова е отправила искане до

...
Областният управител на Бурргас Мария Нейкова е отправила искане до
Коментари Харесай

Областният на Бургас иска 116 хиляди лева от държавата за свлачище на плажа в Сарафово

Областният шеф на Бурргас Мария Нейкова е отправила искане до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет за финансиране на укрепването на крайбрежната алея в кв. " Сарафово " в регионалния град, наранена от ерозионни и абразивни процеси поради проливни дъждове през предходната година в региона на крайбрежната алея. Алеята се употребява като пешеходна и велосипедна връзка сред Бургаските солници и кв. " Сарафово ". По нея са открити пукнатини и пропадания, оповестиха от регионалната администрация.

Със заповед на Мария Нейкова е била назначена междуведомствена комисия, която е направила оглед на проблематичния сектор. Екстертите са установили, че скална маса се е свлякла върху територията на плажа " Сарафово - юг " и има действителна заплаха от проваляне на пътя, което би довело до произшествия с преминаващи жители. Община Бургас е сложила сигнализация в рисковата зона, само че прекосяването през рисковите сектори продължава.

" След направените констатации на комисията се откри нуждата от осъществяване на незабавни мероприятия по заскаляване и подсилване на алеята, с цел да се резервира от морската вода и отводняването на прилежащата територия ", изяснява Нейкова. " Областна администрация-Бургас направи изследване и разполага с оферта за разработване на капиталов план, който ще бъде предоставен от регионалния шеф, след обезпечаване на нужните финансови средства ", добавя тя.
 Лошото време срути крайбрежната алея в Обзор
Лошото време срути крайбрежната алея в Обзор

Незаконна буна е пренасочила силата на вълната към срутилия се сектор

От Междуведомствената комисия към Министерския съвет са поискани 116 760 лева за изследване и правене на план за възобновяване на пешеходната и велосипедна връзка сред Бургаските солници и кв. " Сарафово ". При нужда ще бъдат поискани още пари за планиране на действия, нуждата от които може да бъде открита в процеса на изследването и проектирането, както и средства за осъществяването на плана по възобновяване на алеята.

От регионалната администрация администрация в Бургас осведомят също, че с решение на Министерския съвет са утвърдени общо над 23 милиона лв. с Данък добавена стойност за " Аварийна реорганизация на филтърно и помпено ходило на ПСПВ " Ясна поляна " и за " Временно подсилване на носещата структура на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир " Ясна поляна ". Идейният план, направен от " ВиК " - Бургас, е бил 15 за млн. лева без Данък добавена стойност. Работният план на ВиК обаче е за 18 737 664,11 лева без Данък добавена стойност, като то включва единствено " Аварийна реорганизация на филтърно и помпено ходило на ПСПВ " Ясна поляна ". В крайната финансова аргументация е прибавен нов обект " СМР за краткотрайно подсилване на носещата структура на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир " Ясна поляна " на стойност 591 128,65 лева без Данък добавена стойност. Крайната цена на двата обекта възлиза общо на 19 626 857,72 лева без Данък добавена стойност, или Цена с Данък добавена стойност - 23 552 229,26 лева с Данък добавена стойност. В посочените суми са включени и разноските за наложителните надзори - авторски, строителен и инвеститорски надзор, които са % от сумата на всеки от двата обекта.
 В незабавен порядък и Шишков се заема с водата за Бургас
В незабавен порядък и Шишков се заема с водата за Бургас

Иван Шишков разчита на готовност и до 2 години околовръстният път на Айтос да бъде факт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР