Областният управител на Бургас Мария Нейкова откри началото на конкурсната

...
Областният управител на Бургас Мария Нейкова откри началото на конкурсната
Коментари Харесай

Над 150 танцьори и музиканти от цял свят - на фолклорен фестивал в Бургас

Областният шеф на Бургас Мария Нейкова откри началото на конкурсната част от Международният фолклорен „ Атлиманска огърлица “ . Фестивалът, който по традиция постоянно се организира през юни, минава под патронажа на кмета на Община Приморско доктор Димитър Германов. Проф. Нейкова връчи грамота за изключителни заслуги в запазване на фолклорните обичаи на националната певица Златка Ставрева, уредник на събитието и съобщи, че е щастлива да види в състава на журито свои сътрудници – професори, доктори на науките във фолклорната област, светила в необятния свят на фолклористиката, както и обичаната българска национална певица Янка Рупкина. От името на Областна администрация Бургас ще бъдат връчени плакети и грамоти на най-добре представилите се участници в крайното класиране.
„ Българският фолклор е това, което по най-естествения, хубав и непосреден метод показва страната ни пред света. Фестивалът дава опция на обичаи от всички краища на света да се срещнат на една сцена и да насочат обръщение за заедност. Благодаря ви за напъните, за силата и всичко това, което ще предадете на поколенията. Щастлива съм, че Областна администрация Бургас е част от тази магия, имате поддръжката ми. “ - сподели Нейкова и поддържа думите на кмета на Община Приморско доктор Германов, че този фестивал постоянно ще се организира на това място, тъй като няма друго по-хубаво, което да бъде знак на изконните обичаи и извор на фолклорна памет.
 Стартира XXI Международен фолклорен фестивал „ ВИТОША 2017 “ Стартира XXI Международен фолклорен фестивал „ ВИТОША 2017 “
И тази година, от 21 юли /петък/ до 25 юли /вторник/, на 3 разнообразни подиуми на територията на регион „ Витоша ”, ще се пресъздад...
Над 150 танцови клуба, вокални групи и самостоятелни участници – артисти и музиканти, от страната и чужбина ще излязат на сцената и ще се показват със своето фолклорно наследстводо 06 юни. Танцови сформира от Беларус, Република Косово и Северна Македония образуваха самобитен мост на интернационалното фолклорно изкуство като демонстрираха по какъв начин музиката и танците сближават и сприятеляват хората.
Гост на събитието беше министърът на културата на Република Косово Хебап Башрами. Златка Ставрева връчи на проф. Нейкова почетен орден на фестивала и сувенири, които постоянно да й припомнят за топлото й посрещане в Китен. Посещението на регионалният шеф завърши в духа на фолклорните обичаи, а точно под ритъма на достоверния барабан и завладяващата мелодия на странджанската гайда се люшна кръшно нестинарско хоро, на което се хванаха проф. Нейкова, посетители и участници на фестивала. Събитието, което е част от Националния културен календар на страната през актуалната година отбелязва своето юбилейно десето издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР