Областният щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия

...
Областният щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия
Коментари Харесай

Във Враца - Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“

Областният щаб за осъществяване на Плана за отбрана при бедствия - Враца заседава в границите на двудневното Национално пълномащабно обучение „ Защита 2019 година “ Целта на тренировката е инспекция на дейностите на Единната избавителна система при обща софтуерна повреда в АЕЦ „ Козлодуй “. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов управлява Националния щаб, образуван в границите на Националното пълномащабно обучение „ Защита 2019 година “.

В работата на регионалния щаб вземат участие представители на всички държавни структури на територията на област Враца, ангажирани с съответни дейности при въвеждане на Външния спешен проект на АЕЦ „ Козлодуй “.

Според сюжета на учението, на 19 ноември, към 9.00 часа, в Националния действен център на ГДПБЗН-МВР е получено известие от АЕЦ „ Козлодуй “ за зародила софтуерна повреда - паднал транспортен резервоар с отработено нуклеарно гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор сред деформирания похлупак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се унищожава и части от него повреждат външната врата на транспортния кулоар. Аварията е класифицирана като обща. На по-късен стадий се подхващат дейности за укриване и евакуация на популацията. В изискванията на непрестанно усложняваща се конюнктура избавителните екипи подкрепят херметизирането на здания в региона и провеждат провеждането на медицински профилактики.

В рамките на Националното пълномащабно обучение „ Защита 2019 година “, със заповед на регионалния шеф е въведен Плана за отбрана при бедствия в частта „ Действия при нуклеарна и радиационна повреда “. Разпоредено е на всички районни структури на изпълнителната власт и на общинските щабове използването на неотложни защитни ограничения и подготвеност за използването на евакуационни действия на популацията.

Пълномащабното обучение се организира в границите на два дни, като през днешния ден е щабната му част, а на следващия ден ще бъдат проиграни обстановки на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен.

Действията на всички структури на Единната избавителна система се следят от представители на Международната организация за атомна сила, Беларус, Украйна и Русия, както и на посолството на Япония у нас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР