Областният съвет по тристранно сътрудничество заседава днес под председателството на

...
Областният съвет по тристранно сътрудничество заседава днес под председателството на
Коментари Харесай

Състоянието на пазара на труда бе обсъдено на Областния съвет по тристранно сътрудничество

Областният съвет по тристранно съдействие заседава през днешния ден под председателството на регионалния шеф Кристина Сидорова. В дневния ред бяха включени за разискване две тематики – „ Състояние на пазара на труда в Габровска област през последното тримесечие на 2022г. и за цялата година “ и „ Наети лица и междинна работна заплата в Габровска област за четвърто тримесечие на 2022г. “. Информация в цифри по двете точки показаха Янка Кулинска, шеф на Дирекция „ Бюро по труда “- Габрово и Георги Цветков, шеф на Отдел “Статистически проучвания – Габрово ”.

По данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в област Габрово за последното тримесечие на 2022 година понижават с 0.2 хиляди, или с 0.6%, по отношение на края на декември 2022 година, като доближават 39.0 хиляди. Спрямо края на третото тримесечие на 2022г. най-голямо понижение на наетите лица се следи в икономическите действия: „ Административни и спомагателни действия “, „ Строителство “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “.

През последното тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата в област Габрово e 1 539 лева и нараства по отношение на третото тримесечие на 2022 година с 4,6%. Ръстът на междинната работна заплата за отчетния интервал на годишна база е 16.3%, уточни началникът на статистиката в Габрово, като добави, че региона се остава на седмо място в страната по мярка на междинната месечна работна заплата.

Равнището на безработицата в област Габрово за последното тримесечие на 2022г. е 3.25%, като се следи нарастване с 0.09% по отношение на миналата година Регистрираните безработни лица в Дирекция “Бюро по труда “ са 868. Постъпилите на работа за същия интервал в област Габрово са 482-ма, като 425 от тях са на примитивен пазар на труда и 57- на субсидирана претовареност. Най-много са постъпилите на работа в община Габрово- 233 лица, като 194 от тях са на примитивен пазар на труда, а 39 са в субсидирана претовареност. В община Севлиево постъпилите на работа лица са 149, от които единствено 5-ма са на субсидирана претовареност. В община Трявна са почнали работа 40 лица- 33-ма на примитивен пазар на труда и 7 лица на субсидирана претовареност. В община Дряново са устроени 60 лица, от които 54-ма са на първичния пазар на труда, а 6-ма на субсидирана претовареност. През 2022 година броят на оповестените работни места в Дирекция “Бюро по труда “ в региона са 2178, като 1531 от тях са на първичния пазар на труда. Постъпилите на работа през годината са 2327 души, от които 513 са на субсидирана претовареност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР