Областната епизоотична комисия във Видин заседава извънредно заради регистрирани случаи

...
Областната епизоотична комисия във Видин заседава извънредно заради регистрирани случаи
Коментари Харесай

Проверяват видински села заради африканска чума по свинете в Сърбия

Областната епизоотична комисия във Видин заседава изключително поради регистрирани случаи на Африканска чума по свинете на територията на село Александровац, Република Сърбия, научи организация BulNews.
Екипи на регионалната дирекция за сигурност на храните са обходили четирите села Делейна, Ракитница, Косово и Раброво, намиращи се най-близо до сръбското населено място. Всички взети проби са негативни, няма данни за смъртност на животни в обитаемоте места, които са наоколо до границата със Сърбия, заяви началникът на отдел "Здравеопазване " в дирекцията доктор Валери Велков.
17 поданици в село Ракитница отглеждат свине, съобщи кметът Таня Маринова.
"Отглеждат по 1-2 свине, ние не бяхме наранени, не попадахме нито в 10, нито в 20-километровата зона. Сега можем да гледаме до 3 свине ", сподели тя.
В село Гъмзово, където живеят към 400 поданици, сега никой не отглежда домашни прасета, посочи кметът Венизел Флоров.
Д-р Велков проучва обстановката в страна като "спокойна " по повод разпространяване на болестта и означи, че от началото на 2020 година няма случай на позитивна проба за вируса при домашно отглеждани животни, а 1 470 броя са доказани при диви свине.
По отношение регистрацията на животновъдните обекти за развъждане на животни за персонални потребности стана ясно, че досега в област Видин са подадени към 1 600 заявки. Ветеринарите експерти още веднъж молят за по-голяма интензивност при регистрация на стопанства.
На съвещанието бе решено да се инструктират ръководителите на ловни дружини за нараснало внимание в пограничния район поради разпространяването на Африканска чума по свинете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР