Областна администрация – Русе организира конкурс за послание, част от

...
Областна администрация – Русе организира конкурс за послание, част от
Коментари Харесай

Конкурс търси до 7 думи, вдъхновени от област Русе

Областна администрация – Русе провежда конкурс за обръщение, част от националната самодейност Пилон „ Рожен “, която се организира под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Инициативата за създаване на новия Паметник на Обединението е на Фондация „ Наследство в бъдещето “. Тя включва акция за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като знак на националното единство. В постамента на оборудването ще бъдат вградени 28 къси послания от 28-те административни области на България под мотото „ От българите през днешния ден – за българите на следващия ден “. Мраморната плоча с картата на България ще е с размери 6х3 метра и ще бъде направена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безплатно ще гравират текстовете и ще се наредят учебното заведение си измежду огромните донори в националната акция „ България заслужава! ”.

Пилон „ Рожен “ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият байрак ще е с размер 25 х 40 метра и с обща повърхност 1000 кв. метра. В основата на Пилон „ Рожен “, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осемте послания. Всяко от тях ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите генерации.

Във връзка с общонационалната самодейност, под егидата на регионалния шеф на Русе Анатоли Станев, започва конкурс за обръщение на тематика: „ От жителите на област Русе през днешния ден – за нашите потомци на следващия ден! “. „ Разчитам самодейността да въодушеви повече хора, тъй че многообразието, уникалността и духът на област Русе да бъдат „ уловени “ в думи. Участниците са изправени пред предизвикването да намерят тези най-много 7 думи, с които да се обърнем към бъдещето и да разкажем за неповторимостта на русенския район “, разяснява Станев.

Според регламента всяко обръщение би трябвало да бъде завършено като текст, съдържащ до седем думи. Участниците в регионалния конкурс следва да са свързани физически или прочувствено с обитаемоте места на територията на област Русе. В самодейността могат да вземат участие организации, обособени жители и възпитаници от всички класове и всички образователни заведения – групово или самостоятелно. Желателно е посланията да са със характерен районен акцент. Предложенията за обръщение би трябвало да бъдат изпратени до 20 февруари 2023 година на електронен адрес: [email protected] или в Информационния център на институцията, намиращ се на площад „ Свобода “ 6. В имейла се вписват трите имена на създателя, възраст, град, телефон и имейл за противоположна връзка. Ако участникът е възпитаник, се показва и учебно заведение. Тези данни ще бъдат употребявани при установяване на спечелилите, както и за тяхното известяван. Всеки участник може да взе участие с безграничен брой хрумвания. Позволява се както групово, по този начин и самостоятелно присъединяване. При оценяването на предложенията ще бъдат подхванати нужните ограничения за отбрана на персоналните данни на участниците.

Посланието, което ще бъде вградено в постамента на Пилон „ Рожен “ от името на русенска област, ще бъде определено от комисия, управлявана от регионалния шеф Анатоли Станев. Към момента комисията е в развой на съставяне. Целият правилник на регионалния конкурс за обръщение е оповестен на интернет страницата на Областна администрация – Русе и може да бъде прочетен тук: https://ruse.egov.bg/wps/wcm/connect/ruse.egov.bg-3611/949661ea-44e4-4665-8ed5-de282d5e4955/%D0%A0%D0%95%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%A2_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_PPGAHG8009AH20Q7FCOBMT9GG4-949661ea-44e4-4665-8ed5-de282d5e4955-oodrBtU.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР