Област Велико Търново е рекордьор по заетост – тя достига

Област Велико Търново е рекордьор по заетост – тя достига ...

Икономист: Коронавирусът ни вкара в дълбока рецесия


Област Велико Търново е рекордьор по заетост – тя достига почти 79%, в столицата процентът е 78. В повечето области са били изгубени двойно или тройно повече работни места още по време на първата вълна на затваряне миналата пролет, за разлика от декемврийската, коментира икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Днес ИПИ представя традиционното си годишно изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България "Регионални профили 2020".

Три са основните посоки в анализа на регионалните профили - как стоят в навечерието на пандемията, ударът на кризата и перспективата, посни Ганев пред БНР.

Индустрията и дигиталните услуги навсякъде бележат подем, отчитат изследователите. Велико Търново, Габрово и Русе са области, които се нареждат веднага след големите София, Пловдив и Варна в усилията си да привличат компании в дигиталната сфера.

Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти. Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат, каза още икономистът.

По думие му безспорно Covid-19 обърна траекторията – той ни вкара от възходяща траектория в рецесия и то в дълбока рецесия, от която далеч не сме излезли, а най-вероятно през цялата тази година няма да излезем.

Дългосрочната траектория на развитие на регионите обаче според ИПИ се запазва, подчерта Петър Ганев.

"В момента, в който има възможност за отпушване на икономическата активност, перспективите пред регионите остават. В момента всички общини планират своите ключови проекти за 2021 – 2027 година. Навлизат много европейски инструменти, какъвто е Планът за възстановяване и устойчивост, в който има доста насочени пари към регионите", обясни той.

В годината на коронакриза трудно може да има бяла лястовица, заяви още Петър Ганев.

"Силните центрове са тези, които променят картата. Въпросът е колко такива биха се появили, в това число и на север и колко такива биха разочаровали. Ето, Плевен е един от градовете сред най-големите в страната, най-големият близо в посока северозапад, но там тенденциите не са толкова положителни, демографията също е много негативна и не успява да "тежи" на картата по начина, по който един Пловдив го прави на юг", даде пример икономистът.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg