Облачният бизнес на Microsoft ще разчита все повече на слънчева

...
Коментари Харесай

По пътя към въглеродната неутралност: Microsoft с още 2,5GW слънчева енергия


Облачният бизнес на Microsoft ще разчита от ден на ден на слънчева сила
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft си обезпечи доставка на още 2,5 GW слънчева сила в устрема си да направи своя заоблачен бизнес въглеродно безпристрастен. Това обаче няма да е задоволително за привеждане до нула на въглеродните излъчвания от активността на компанията.

По-рано Microsft си сложи за цел да зарежда центровете си за данни със 100% възобновима сила до 2030 година Въпреки това, съгласно The ​​Register, даже скорошното съглашение с южнокорейската Hanwha Qcells за създаване на 2,5 GW слънчеви електроцентрали в Съединени американски щати е малко евентуално да обезпечи мечтаните индикатори. Общо до края на предходната година компанията е подписала PPA контракти за 10 GW.

Сделката с Qcells планува създаване, закупуване и създаване на слънчеви електроцентрали посредством така наречен PPA съглашения – контракти за закупуване на електрическа енергия. Това са един тип „ индулгенции ”, които разрешава на фирмите да заплащат за производството на „ зелена ” сила в границите на района, в който работят.
още по темата
PPA планува, че клиентът ще купува сила от избран източник на закрепена цена за интервал от 10-20 години. Трябва да се означи, че фирмите рядко подписват директни съглашения със строителите на фабрики, като нормално употребяват услугите на медиатори.

Предимство за Microsoft е, че Hanwha Qcells не е обвързвана с китайски производители, които изпитват усложнения в Съединени американски щати. От друга страна, проблем е обемистата конструкция на Microsoft с над 200 офиса и 60 облачни района. Нещо всекидневно е един междинен район да употребява 50-60 MW, а с навлизането на все по-мощни чипове в центровете за данни потреблението на сила единствено ще нараства.

Microsoft към този момент се отхвърли от заемите за възобновима сила (RCA) в интерес на PPA. Компанията твърди, че PPA са за предпочитане, защото подсигуряват, че възобновимата сила се генерира за същата мрежа, в която се употребява.

Въпреки това си коства да се означи коварството на сходен „ зелен камуфлаж ”. Самата компания и нейните уреди може да употребяват малко сила и директните излъчвания на парникови газове да са ниски. Изчисленията обаче рядко вземат поради излъчвания от Scope 2 и по-високи, които се генерират във веригата на доставки.

Според последния отчет на Microsoft, по-голямата част от 13,7-те милиона метрични тона излъчвания на CO2 на компанията през 2021 година са свързани с покупката или продажбата на артикули и услуги, превозването, потреблението на тези артикули по време на виталния им цикъл. С други думи, доста зависи освен от Microsoft, само че и от нейните сътрудници и клиенти.

Докато компанията споделя, че нейните първоначални излъчвания са спаднали с 16,9% през 2021 година, общите излъчвания, свързани с активността ѝ, в действителност са се нараснали с близо 23%, което съгласно Microsoft се дължи на растежа в облачния бизнес и продажбите на свързани услуги.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР