Обитателите на градовете живеят по-дълго, ако наблизо има дървета, според

...
Обитателите на градовете живеят по-дълго, ако наблизо има дървета, според
Коментари Харесай

Хората в градовете живеят по-дълго, ако наблизо има дървета

Обитателите на градовете живеят по-дълго, в случай че наоколо има дървета, съгласно проучване, свързващо зелените площи с по-ниски проценти на преждевременна смъртност, съобщи Ройтерс.

Известно е, че дърветата в градовете охлаждат и пречистват въздуха и гълтам затоплящите планетата газове. Настоящото проучване на експерти от Института за световно здраве в Барселона открива изгодата от зеленината за предотвратяване от преждевременна смъртност.

"Повече зелена повърхност е по-добра за здравето. Хората в действителност живеят по-дълго, в случай че в близост има повече зеленина ", пишат създателите на проучването в сп. "Lancet Planetary Health ".

Изследването е основано върху данни от девет изследвания, обхванали над осем милиона души в седем страни, измежду които Китай и Канада, и е най-мащабното по рода си.

За задачите му създателите са употребявали сателитни фотоси, с цел да дефинират количеството на растителността, в това число дървета, трева и шубраци, на 500 метра от домовете на хората.

Нивата на растителността са регистрирани съгласно показателя за оценка на общата зеленина NDVI (Normalized difference vegetation index). Участниците в проучването са били следени в продължение на няколко години. Изследователите са взели поради и случаите на преждевременна гибел, породена от здравословни положения като сърдечносъдови и респираторни болести.

Изследването е открило, че в градовете от Барселона, Испания, до Пърт, Австралия, увеличение на зеленината с 10 % е довело до понижаване на преждевременната смъртност приблизително с четири %.

Специалистите припомнят, че достъпът до растителност е от изгода за психологичното здраве, понижаване на напрежението, ограничение на замърсяването и поощряване на физическата интензивност.

"Това, което би трябвало да създадем, е да увеличим зелената повърхност в доста градове, за могат хората да водят здравословен живот ", акцентират откривателите.

Според данни на Организация на обединените нации до 2050 година две трети от световното население ще живее в градска среда. Много градове към този момент търсят способи да усилят зеленината. В Меделин, Колумбия, бяха засадени хиляди дървета, които да образуват "зелени коридори " по продължение на основните пътища. Мелбърн, Австралия, възнамерява да удвои дървесната си завивка до 40 % до 2040 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР