Обилни дъждове валят в Одринска област, нивото на Марица и

...
Обилни дъждове валят в Одринска област, нивото на Марица и
Коментари Харесай

Невиждан потоп в Турция от Одрин до Истанбул!

Обилни дъждове валят в Одринска област, равнището на Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през региона, се е повишило. За Тунджа е бил разгласен червен код за заплаха, реката е преляла от коритото си и е заляла някои сектори, оповестяват локални медии.

От окръжната Дирекция по водите оповестиха, че е разгласен жълт код за заплаха от преливане на Марица в региона на квартал Кърагач с население към 5 хиляди души. На станцията Киришхане е бил измерен дебит от 938 куб.м/сек.

Отвеждането на водите на река Марица в канала Одрин, който се строи в този регион особено против наводненията, е предотвратило преливането на реката.

Окръжната Дирекция по водите заяви, че след сигнал за повишението на равнището на реката, са били отворени шлюзовете на канала "Одрин " и водите на Марица са били отведени в канала.

Така се предотврати заплахата от преливане, изясни кметът на Кърагач Агях Коркан.
Канал "Одрин ", който съставлява байпас на коритото на Марица и е с дължина 7800 метра, като се изключи че служи за попречване на преливането на реката, се употребява и за напояване, изясни кметът.

Местни експерти показват, че след мощното засушаване през лятото и есента на предходната година напоследък в Одринско са паднали превалявания от 234 л/кв.м. Нивото на язовирите в региона е достигнало 34 %, осведоми БНР.

По данни на окръжната Дирекция по водите дебитът на Тунджа към този момент е почнал да спада - от 211 куб.м/сек до 134 куб.м/сек, само че дебитът на Марица остава висок.

В Истанбул нощес заваля първият за сезона сняг. Сняг покри високите елементи и някои от хълмовете на мегополиса (Истанбул е построен върху седем хълма), а в града бе под формата на влажен сняг.

В ранните утринни часове също валеше влажен сняг, само че скоро по-късно дъждът спря и изгря слънце.

Синоптиците предизвестяват за навлизане на студена вълна от Балканите. В събота се чакат превалявания от дъжд, които в неделя ще преминат в сняг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР