Обиколката на Франция стартира за 105-и път и предложи голяма

...
Обиколката на Франция стартира за 105-и път и предложи голяма
Коментари Харесай

Да бъдеш Адам Хансен, или историята на една заслужена почивка след 68 671 км

Обиколката на Франция започва за 105-и път и предложи огромна конспирация още в първия си стадий. Всички огромни имена в колоезденето застанаха на старта в Ноармутие-ен-Лил като Крис Фрум, Винченцо Нибали, Найро Кинтана и доста други ще си оспорват жълтата фланелка. Въпреки това в Тура има един огромен отсъстващ – Адам Хансен.

Австралиецът влезе в историята на колоезденето, откакто взе присъединяване без спиране в 20 триседмични обиколки (7 Джиро, 6 Тура, 7 Вуелта). Хансен непроменяемо беше част от колоната от Вуелтата през 2011 година до последното Джиро, което приключи в края на май. Още по-впечатляващо е, че той съумя да приключи всяка една от обиколките и по този метод измина 68 671 км от 20 август 2011 година до 27 май 2018 година (2473 дни).

Още през 2015 година, когато приключи в испанската Вуелта той счупи 57-годишния връх на Бернанрдо Руис за следващи обиколки. Тогава Хансен приключи 13-ата си триседмична обиколка.

Не единствено поради невероятното си достижение обаче Хансен е измежду най-уважаваните в колоната. Неговата устойчивост го подрежда до състезателите, които вземат участие в маратонските дисциплини. За разлика от всички останали Хансен не върви толкоз постоянно по подготвителни лагери, тъй като Джирото е подготовката му за Тура, а Тура за Вуелтата.

" Най-накрая мога да си взема малко отмора – 20 следващи обиколки е сериозна работа и чак когато това свърши си даваш сметка какво си направил. Обикновено началото на юли е тежък интервал за мен, постоянно има нерви, подготовка за Тура, а в този момент просто мога да се любувам на лятото ", споделя австралиецът, който живее в Чехия.

Да правиш нещата по собствен метод

За австралийците споделят, че са разнообразни от всички останали и по тази причина Адам Хансен се пробва непрекъснато да потвърждава това. Когато не взе участие в надпревари колоездачът на " Лото Судал " е ходил даже до базовия лагер под Еверест, с цел да се приготвя и да усъвършенства дишането си. Участва в ултрамаратони в Австралия и пробва непрекъснато да бъде деен.

В дома си в Чехия пък Хансен смесва подготовката за шосейни надпревари с изпробване в най-различни дисциплини. Австралиецът даже употребява инженерното си обучение, с цел да може да усъвършенства непрекъснато представянето си на велосипеда.

Въпреки че е висок 186 см Хансен изумява всички, тъй като кара по-малък размер велосипед. Той употребява подобен за колоездачи, които са високи до 176 см, а също така употребява по-дълги педали, макар че наклонността в последната година е за потребление на по-къси. Той даже употребява по-тясно кормило, макар че в колоезденето концепцията е за по-широки, които водят до отваряне на белите дробове и приемане на повече О2.

" Наистина поради педалите ускорението при мен е по-бавно, само че за дълъг интервал от време, каквито са колоездачните надпревари това дава повече изгоди ", счита австралиецът.

Най-голямата оригиналност въведена от колоездача на " Лото Судал " обаче е шпайкове, които той самичък създава. Hanseeno, както ги назовава Хансен са направени напълно от въглерод и са доста по-леки от всеобщо изолзваните.

В колоездачния свят, в който яденето на състезателите е толкоз значимо, колкото и представянето им на шосето, Адам Хансен съумява да бъде измежду елита на спорта макар че е веган. Макар да заобикаля да се назовава по този начин австралиецът изяснява че има нетърпимост към лактоза. Хансен не яде млечни артикули, месо и яйца.

 Адам Хансен записа присъединяване в 20 следващи триседмични обиколки.
© Associated Press

Адам Хансен записа присъединяване в 20 следващи триседмични обиколки.

" Хубавото е, че този тип диета оказва помощ и на животните, само че е доста по-важно, че аз го върша по здравословни аргументи. Вече съм на 37 години и по този метод съумявам да удължа своята кариера ", споделя Хансен, който не мисли да стопира скоро.

Програмира програмен продукт за сегашния си тим

В тимът, в който се състезава Адам Хансен " Лото Судал " той е доста скъп поради ролята, която извършва. Австралиецът е така наречен капитан на пътя (road captain), който е виновен за позиционирането на съотборниците си, познава стадиите и може да " чете " надпреварата добре. Освен това Хансен оказва помощ на белгийския си тим и по различен метод.

Преди няколко години Хансен, който с изключение на инженерното си обучение, има тапия за програмист, написа специфичен програмен продукт, който усъвършенства логистиката на " Лото Судал ".

" На 17 години станах програмист, което е работа доста близка да колоезденето – получаваш задължения от разнообразни места, за които ти заплащат ", споделя Хансен.

Той основава софтуера Logiscycle, който служи като хъб на целия тим и в него се съдържа всичката нужна информация за пътуванията на отбора за надпревари по целия свят.

" Всеки вижда, каквото му би трябвало – полети, прехвърляния, екипировка от която се нуждае, хотели, също по този начин и визи. Преди всичко беше доста по-хаотично, а в този момент няма потребност даже да се чуваме по телефона ", споделя Хансен.

 Хансен има етапни победи в Джирото и Вуелтата, само че не и в
© Associated Press

Хансен има етапни победи в Джирото и Вуелтата, само че не и в " Тур дьо Франс ".

От тима изясняват, че пазят цялата си история и по този метод могат да се връщат още веднъж в хубавите хотели и да заобикалят по-лошите, в които отсядат.

" Харесва ми да съм потребен и по различен метод с изключение на на шосето. Освен това по този начин се забавлявам, тъй като не е хубаво да мислиш единствено за надпревари, което в нашия случай е доста мъчно. Сега даже имам диалози с Ridley, които ни дават колела по какъв начин да подобрим някои неща ", споделя още австралиецът.

Неучастието му в Тура му дава късмет да си почине. Хансен ще стиска палци за своите другари в колоната, които са доста, само че няма да ги поддържа с ежедневните предавания на надпреварата. Причината е доста елементарна: " Нямам тв приемник от доста дълго време и не мисля да го трансформирам, единствено тъй като не вземам участие в Тура ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР