Обикновено за най-тържественото папско обръщение Урби ет Орби (към града

...
Обикновено за най-тържественото папско обръщение Урби ет Орби (към града
Коментари Харесай

Папата произнесе Urbi et Orbi в празна катедрала

Обикновено за най-тържественото папско послание " Урби ет Орби " (към града и към света), площад " Свети Петър " в Рим е изпълнен с хиляди поклонници от целия свят. Тази година той остана запустял. 

За разлика от БПЦ, която отхвърли да затвори храмовете за миряни през празничните дни, папа Франциск произнесе великденското си послание само пред неколцина духовници, а церемонията се организира при закрити врата.

За първи път в историята папското слово бе произнесено пред централния олтар на базиликата във Ватикана, под който се намира гроба на " Свети Петър ". Пасхалното обръщение бе излъчено по целия свят от медиите и обществените мрежи, осведоми уеб сайтът „ Ватикана нюз ”.

Главата на католическата черква съобщи, че светът е изправен пред исторически провокации и в този момент е угнетен от пандемията, която подлага на тежко тестване нашето човешко семейство. В същото време богатствата новина за Христовото Възкресение е „ болест “, която се предава от сърце на сърце – болестта на вярата.

Вярата във Възкресението е победа на любовта над корена на злото, акцентира папа Франциск.

" През тези седмици, животът на милиони хора се промени ненадейно. За мнозина престоят у дома бе мотив за размисъл, с цел да спрат забързания темп на живот, да бъдат със своите близки и да се любуват на тяхната компания. За доста други обаче е време на безпокойствие за бъдещето, което е нестабилно, за работата, която рискуват да изгубят и за други последици, която актуалната рецесия носи със себе си.

Насърчавам всички, които носят политическа отговорност да работят интензивно за общото богатство на жителите, като обезпечат нужните средства и принадлежности, с цел да разрешат на всеки един да води заслужен живот и да предизвикват, когато събитията разрешават, възобновяването на естествените ежедневни действия ", прикани папата.

Той акцентира че в този момент не е миг да се демонстрира равнодушие, тъй като целият свят страда и би трябвало да се сплоти против пандемията. Папа Франциск моли да се обърне особено внимание на хората в потребност, с цел да не им липсват медикаменти и артикули от първа нужда, както и да им бъдат обезпечени подобаващи здравни грижи.

Той прикани и за облекчение на интернационалните наказания, които попречват глобените страни да дават съответна поддръжка на своите жители. " Сега не е време за демонстрация на нарцисизъм, тъй като предизвикването, пред което сме изправени, сплотява всички ни и не прави разлика сред хората ". 

Днес Европейският Съюз има пред себе си епохално предизвикателство, от което зависи освен неговото бъдеще, само че и това на целия свят. Нека не се пропуща опцията да се даде в допълнение доказателство за солидарността, прибягвайки също към новаторски решения. Алтернативата е само егоизмът на частните ползи и изкушението за връщане към предишното, с риск да се подложи на тежко тестване мирното общуване и развиването на идните генерации.

Сега не е време за разделяне. Онези, които носят отговорност за споровете, би трябвало да проявят храброст и да се причислят към апела за световно и неотложно преустановяване на огъня във всички краища на света. Сега не е времето да се продължава с производството и търговията на оръжия, харчейки големи средства, които би трябвало да се употребяват за лекуването на хора и спасяването на човешки живот, акцентира папа Франциск. Той прикани да се постави завършек на споровете в Сирия, Йемен, Ирак и Ливан и да се потърси път за възобновяване на разговора сред Израел и Палестина.

" Нека спрат страданията на популацията, живеещо в източните региони на Украйна. Нека се постави завършек на терористичните офанзиви против многочислени почтени хора в разнообразни страни на Африка ", настоя в посланието си главата на католическата черква.

Не би трябвало да се не помнят и други изключителни обстановки, които носят премеждия на доста хора, какъвто е казусът с миграцията и бежанците. " Безразличие, нарцисизъм, разделяне, давност не са в действителност думите, които желаеме да чуем през този интервал ", настоя папа Франциск и съобщи, че тези думи би трябвало да бъдат " неразрешени ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР