Обикновено трае години, докато някой европейски закон бъде приложен на

...
Обикновено трае години, докато някой европейски закон бъде приложен на
Коментари Харесай

Имунизационен паспорт в ЕС: свободни пътувания от лятото?

Обикновено трае години, до момента в който някой европейски закон бъде прибавен на дело. Този път няма да е по този начин. Законът за въвеждане на Европейски имунизационен документ очевидно ще потвърди това изключение. Днес процедурата навлиза в решаваща фаза - гласоподаване в Европарламента.

Общият цифров имунизационен паспорт си слага за цел да възвърне опцията за свободно напредване на имунизираните, преболедувалите и тези, които са негативно тествани. Държавите, чиято стопанска система значително зависи от туризма като Гърция, Испания и Кипър, от дълго време упорстват за бързото въвеждане на подобен документ. Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс съобщи, че сходен цифров паспорт ще има осведомителен темперамент. Това значи, че в границите на Европейския съюз ще може да се пътува и без имунизационен паспорт. При какви условия обаче това ще е допустимо, ще взема решение всяка страна членка поотделно. Какви са настройките в обособените страни?

Дискусията в Германия

Трябва ли всички права и свободи, които бяха лимитирани поради пандемията, да бъдат възобновени на към този момент ваксинираните? Дебатът по тази тематика в Германия продължава. Според една част от обществото, главните права и свободи, които бяха лимитирани поради битката с пандемията, би трябвало да бъдат възобновени сега, в който основанието, с което те са отнети, отпадне. С други думи - щом някой е имунизиран, той към този момент не съставлява същата заплаха за близките и би трябвало да може да се движи свободно, да се среща с други хора и да посещава разнообразни търговски обекти и събития без ограничавания. Критиците на тази позиция считат, че сходно решение би нарушило правилото на равнопоставеността. Отнемането на съществени права би трябвало да важи или за всички, или за никого. Третото известно мнение е, че ваксинираните не могат да се радват на привилегии, до момента в който ваксина не бъде препоръчана на всички искащи.

В Италия към този момент има имунизационен паспорт

В Италия към този момент е въведен народен имунизационен паспорт. Всеки жител на страната, който е имунизиран, има отрицателен тест или скоро е прекарал заболяването, може умерено да се придвижва в регионите с ниски равнища на заболеваемост. Сериозен спор по въвеждането му в страната не е имало, защото италианската конституция категорично разрешава ограничението на свободата на придвижване по здравословни аргументи, изяснява Естер Хапахер, професорка по италианско право в университета в Инсбрук. Свързването на документа за имунизация с други привилегии не е на дневен ред в Италия.

Испания към момента се колебае

Подобно решение на територията на самата Испания към този момент предложиха от консервативната Народна партия, която ръководи самостоятелните области Андалусия и Галисия. Централните управляващи в Мадрид обаче към този момент го отхвърлят.

Във Франция свободният избор е главен приоритет

Френското държавно управление актуализира приложението TousAntiCovid, което досега служеше главно за следене на веригите на заразяване, тъй че в него към този момент могат да се вкарват и имунизациите, и резултатите от тестванията. Експертът по конституционно право Йоан Набат от университета в Бордо споделя, че този път съществени паники за неприкосновеността на персоналните данни не е имало. Не се разисква и обвързването на имунизацията с избрани свободи. Президентът Еманюел Макрон неведнъж акцентира, че както потреблението на приложението, по този начин и слагането на имунизацията е непринудено. Ако зелен документ е нужен, да вземем за пример за посещаване на избрани обекти или събития, отрицателният тест също би трябвало да бъде тачен, споделя Набат. Всичко друго би разгневило французите. “Това би било заобиколно въвеждане на наложителна имунизация. А множеството от французите са мощно срещу това, без значение от цялата отмалялост, провокирана от пандемията.”

Собствениците на заведения във Англия вземат решение сами

Във Англия държавното управление сега работи върху дигитализирането на имунизационната карта, която получават всички, които са напълно ваксинирани. Това може да улесни хората да посещават огромни събития, до които достъп ще имат и тези, които могат да покажат неотдавнашен отрицателен тест. Когато заведенията още веднъж отворят порти на 17 май, те ще бъдат налични за всички - без значение от документа за имунизация. Собствениците на заведения обаче ще могат по лично убеждение да желаят от своите клиенти доказателство, че не са заразни.

Автор Ян-Давид Валтер
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР