Обикновено миряните целуват десницата на дядо Николай в храма. Но

...
Обикновено миряните целуват десницата на дядо Николай в храма. Но
Коментари Харесай

Дядо Николай: Не бъркайте кротостта с малодушието,  смирение...

Обикновено миряните целуват десницата на дядо Николай в храма. Но точно на Никулден през днешния ден владиката се приведе ниско и целуна ръцете на две 5-годишни близначки. Ники и Йоана влязоха сутринта в църквата „ Св. Николай Мириклийски  Чудотворец “ с лачени обувки, рокли на мечета и с по една розова коледна звезда за имения ден на пловдивския митрополит. Преди години, когато се събрали майка им и татко им Яна и Атанас, дядо Николай се зарекъл: „ Аз ще давам име децата ви “. Каза „ децата “ и се родиха близначки, щастлива е през днешния ден Яна. Владиката в действителност кръстил момиченцата. А фамилията е в храма на всеки празник и желае таман той да е нравствен лидер на сестрите.

Да е добър овчар, който милва и поучава, заръча в приветствения си адрес патриарх Неофит на именника. Клирът, Епархийският съвет, неделните учебни заведения прибавиха към пожеланието да ръководи дълго и умно. Честитка прати и Симеон Сакскобургготски. А персонално да поднесат поздравленията си в църквата влязоха министърът на опазването на здравето Асен Медиджиев, кметът Здравко Димитров, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков,  генерал майор Явор Матеев, депутатът Радослав Чолаков, доста миряни.



Още на вечерната работа предния ден дядо Николай се размислил за светията, чието име носи. В учебниците няма нито дума за него, а го тачат в целия християнски свят, развълнува се той. Имената на философи, строители, пълководци, императори  са в образователния материал. „ Но нямаме общение с тях и елементарно се не помнят. Историята отвън църквата елементарно умира. Ето я разликата сред международните герои в учебника и св. Николай, който от IV век е свидетелствал, а не е бил мъдрец, нито император и деспот. Бил е деец на истината, правдата и положителното. Затова го почитаме освен за чудесата му приживе, а поради това, което прави през днешния ден “, акцентира владиката.

Връщайки се към житието на светията, напомни плесницата, която той блъснал на Арий. „ Днес се съмняваме  дали е било по този начин, тъй като св. Николай се смята за пример на кротостта, а каква благост е да удариш плесница на еретика? “,  попита риторично дядо Николай. И продължи: „ Не бъркайте кротостта с безволие. И смирението не е примирие. Страхът не оказва помощ никому и не е добродетел, в случай че е боязън от Бога. Но Бог не е заплашителен. Страшни са единствено греховете ни, за които не сме се разкаяли “.

После от предишното владиката прескочи до наши дни и напомни по какъв начин преди 10 година единствено един моряк се избави след случай с български транспортен съд. Когато капитанът споделил на екипажа си да вземе най-ценното и да скача в морето, той взел иконата на св. Николай Чудотворец, подарена от дядо му. Оцелял 24 часа при температура на водата нула градуса. А в колата за спешна помощ, когато му измерили виталните индикатори, лекарите с удивление открили, че телесната му температура е естествена. 

„ Нека не описваме чудеса от предишното, тъй като този човек описа своето в централната емисия на новините в наши дни. Днес е духовник във Варненската митрополия. Това е св. Никола – оказва помощ на пропадналите в стихиите и водовъртежите на житейското море “, заключи дядо Николай.



И като благодари за " несправедливо положителните думи " към него, изиска да отвърне на собствен ред единствено с три – благодаря ви, апелирам ви, простете.

Митрополитското служение е тежък кръст, само че не съм самичък в него и към този момент 16 година не съм зарязан - Бог ми оказва помощ посредством вас, насочи благодарността си той към миряните, институциите, армията, духовенството. Отправи молба всички те да се молят за него. „ Най-голяма мощ има детската молитва – на детската душа няма какво да попречи да стигне до Бога. По-голяма е на болния, най-голяма на тези, които те обичат “, сподели владиката. По канон на всяко свещенодействие се загатва името на локалния митрополит. „ Но канонът на обичта е по-голям. Тя ми дава това, което не ми доближава като слаб и безсилен човек “, добави той. И изиска амнистия поради особеностите на своя комплициран темперамент – в случай че някого е оскърбил или сложил в неловко състояние.



Митрополит Николай благодари и на донора Кирил Василев, финансирал построяването на храма. Мъчно е богатият човек да се избави, призна владиката. Но и св. Николай е бил богат с трите кесии жълтици, с които избавил от непочтеност дъщерята на дрипльо, вметна той. Скоро църковният двор ще се разшири и там ще бъде построена прицърковна сграда с неделно учебно заведение.

Митрополит Николай благодари и, че за първи път министър го почита на празника. „ Всяка власт е от Бога дадена. А да лекуваш и успокояваш душата на болния е си е свещенодействие “, обърна се той към министър Асен Медиджиев. На всички заръча да не не помнят, че всяка болест е  проява на човешки грехове.

Румънският църковен хор „ Нектарий Протопселт “ от Букурещ огласи църквата на празника, както постоянно на Никулден и Петковден. „ Международният език е езикът на сърцето. И в парадайса няма значение от коя националност си “, заключи митрополитът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР