Обикновените медицински и текстилни маски вече са забранени в обществения

...
Обикновените медицински и текстилни маски вече са забранени в обществения
Коментари Харесай

В Европа вече забраняват текстилни маски и преминават на FFP2

Обикновените медицински и текстилни маски към този момент са неразрешени в публичния превоз и магазините в цяла Германия, откакто Бавария първа предприе този ход поради мощно заразните нови разновидности на ковид. Вместо тях би трябвало да се употребяват FFP2, създаван в Китай като KN95, а в Съединени американски щати - N95. Алтернативата са маски за хирурзи в операционните.

Австрия се приготвя за същото решение, а в понеделник медицинският съвет предложи да не се носят ушити у дома маски от под ръка текстил поради незадоволителната отбрана от новите разновидности на вируса. " Понеже нямаме нови оръжия против тях, единственото е да подобрим наличните ", сподели през публичната телевизия Даниел Камю от съвета.

Но има няколко казуса с тези маски и два от тях са, че те са в пъти по-скъпи от елементарните за еднократна приложимост (макар че при култивиране при 80 градуса във фурна се позволява потреблението им няколко пъти, обаче при изключителни случаи на изострен недостиг), а и не се намират толкоз елементарно като тях.

В онлайн магазини в България да вземем за пример се оферират на цени от 2-3 лева на брой до 6 лева, в случай че са с клапан, до момента в който елементарна маска коства 50-80 стотинки.

Други предизвестия са, че в случай че се задължи всеобщо популацията да ги носи, може да не доближават за медиците на първа линия или че замърсяването на околната среда внезапно ще се усили.
Има задоволително научни изявления, че маските оказват помощ да се ограничи пандемията, а проучвания на Duke University от август сподели, че N95 са най-ефективни. Още през 2013 година бе показано, че хирургическите маски са към 3 пъти по-ефективни от текстилните за прекъсване разпространяването на капчици.
Към момента рекомендацията на СЗО е хирургическите маски да са за медици, за хора със признаци на коронавирусното заболяване, за контактували с тях и за тези над 60 години. За всеобщото население е в действие рекомендацията за текстилни маски. Френските здравни управляващи имат същата рекомендация, в това число тъй като неправилното им слагане може в действителност да усили риска от преместване на ковид.

Баварският министър председател Маркус Зьодер е на друго мнение: " Ако вирусът става по-опасен, и маските би трябвало да са по-добри. " Меркел разяснява задължаването да се носят по-ефективни маски като превантивна мярка, тъй като новите разновидности на вируса още не са преобладаващи в Германия.
А каква в действителност е разликата сред елементарна маска и стандарта FFP2?
Известен и с името P2 в други елементи на света, той действа на правилото на текстилните - да задържи вътре капчици от дишане, кашляне и кихане на този, който носи такава маска. Така се защищават близките - и в тази ситуация с хирурзите се пази пациентът на операционната маса - единствено че са с качеството на професионален артикул за еднократна приложимост. В хирургическите отделения нормално се сменят на всеки 2 часа, с цел да не намалее или изчезне резултата от тях.

Макар и по-добри от елементарните текстилни или еднократни маски, те не са задоволителни - медиците носят още защитни очила, ръкавици и не не помнят, че не трябва да допират лицето и очите си. Хирургическите маски са трипластови от синтетичен пресован материал, спретнат по този начин, че по-добре да филтрира, имат друга дебелина, резистентност на течности и степени на пречистване. Медиците авансово ревизират и кой тъкмо размер пасва най-точно на лицето им, с цел да не се окаже, че някъде остава отвор.

На тях наподобяват маските с пластмасов клапан, които се употребяват за работа в запушена среда или произвеждане. Някои слагат в същата категория и маските с прикачено особено поделение, в което се слага заменяем филтър.

Но СЗО не предлага носенето на тези два типа маски, тъй като работят навръх противоположния принцип - филтрират при поемане и изпускат свободно издишвания въздух. А в пандемията концепцията е колкото може по-малко хората да издишват без пречистване на публични места. " Това прави такава маска неефективна за попречване разпространението на ковид или на който и да е респираторен вирус ", написа в обяснението на международната организация.

Еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакиду носи такава маска на конференции в Брюксел.
В Европейския съюз има три вида FFP с друга категория на отбрана. FFP1
Те са по-ефективни от хирургическите маски, само че въпреки всичко не обезпечават търсената отбрана от вируси. Използват ги дърводелци, строители и други, работещи в прашна среда.
FFP2
С еквивалент N95, KN95 и P2 masks тези маски все по-масово се носят в домове за възрастни хора и детски ясли и градини. Осигуряват носещия ги с известно равнище на отбрана от вируси, само че не трябва да се употребяват при контакт със мощно заразни пациенти. Поради дефицита на санитарни материали напролет немският институт " Роберт Кох " да вземем за пример разреши да се употребяват в заразна среда маски FFP2 вместо по-високия стандарт FFP3. В момента недостиг няма за медиците.
FFP3
Само този тип (известен още като N99, EN149 или P3) дейно пази от най-миниатюрните капчици (т.нар. аерозоли) от дишане, от протеинови молекули, вируси, бактерии, гъбички и спори, както и от фините азбестови нишки да вземем за пример. Носещият ги е предпазен от заразяване с патогени като шарка или туберкулоза.

Маските не заместват физическата отдалеченост, постоянното и деликатно измиване на ръцете, систематичната стерилизация, да не приказваме, че би трябвало да се съблюдават и разпоредбите за вярното им събаряне от лицето и изхвърляне.
Но по какъв начин се постанова, ползва и управлява въвеждането на FFP2 маски?
Поради това, че не се продават на всички места и релативно високата им цена, мнозина в началото ще си купят една и след обработка ще я употребяват още веднъж и още веднъж. Но е също по този начин евентуално много хора да ги носят седмици и месеци наред без стерилизиране. Което обезсмисля крайната цел и се оказва, че е по-добре да носят най-малко нови от по-евтините медицински или текстилни маски.

Поради по-високата компактност на FFP2 през тях се диша по-трудно - здравните управляващи предлагат медиците да я носят не по-дълго от 75 минути, без да я смъкват, напомня " Дойче веле ". След това би трябвало да има 30-минутна пауза.

Не се предлага от медицински съображения - или просто не могат - да ги употребяват хора с респираторни болести или понижен потенциал на белия дроб.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР