Обичайно в началото на сезона светът на тениса е обграден

...
Обичайно в началото на сезона светът на тениса е обграден
Коментари Харесай

Драмата с Джокович бе заглушена от спортния празник, наречен Australian Open

Обичайно при започване на сезона светът на тениса е обкръжен от положителна аура – нови очаквания за играчи и почитатели, състезателите идват в Австралия след отмора, вместо да са обременени от безкрайния състезателен календар.

Тази година обаче бе по-различна. Още от първия ден на ATP Cup тематиката „ Новак Джокович “ заглуши всички други, а с наближаването на Australian Open и развоя на събитията, шумът около нея ставаше все по-оглушителен.



След редица чувания в съда и обрати в решенията, международният №1 въпреки всичко бе депортиран в първия ден от шампионата. Другите участници нямаха общо с тази история – бяха покрили нужните условия, с цел да вземат участие, само че вместо да се потопят във вълнението от началото на първата конкуренция от Големия шлем за сезона, трябваше да се усещат некомфортно от трагичните условия, около които започваше той. 

Пресконференциите бяха залети от въпроси за Джокович и до момента в който някои взеха решение да заемат позиция, отговорът на Наоми Осака обобщава настроението на множеството играчи: „ Мнението ми ще помогне ли с нещо? “

Въпреки всичко това, последвалите две седмици демонстрираха триумфа на спорта над политическите и обществени проблеми. Да, той би трябвало да се преценява и да дава образец, само че в същото време главната му цел е да носи наслаждение на състезатели и фенове, да им помогне да се откъснат от ежедневните терзания.

Australian Open 2022 извърши тази задача безупречно. 

Първата огромна история на шампионата бе тази на Ализе Корне. На 32 години тя записа своето 60-то следващо присъединяване на шампионат от Големия шлем. Започна с победа над единствената българска представителка в схемата Виктория Томова, след което най-сетне дочака своя прочут миг.
Тя за пръв път се класира за четвъртфинал на „ мейджър “, а изявлението ѝ с Йелена Докич на корта бе измежду най-топлите фрагменти от конкуренцията – макар страстите, тя не пропусна да уважи кариерата на австралийката и да изкаже възхищението си от метода, по който е съумяла да продължи напред в развиването си след травматичните претърпени години на домашно принуждение.

Гаел Монфис отпадна трагично на четвъртфиналите от Матео  Беретини, а в последвалата конференция в 1 след среднощ също съумя да разчувства почитателите. На 35 години възможностите пред него щяха да стават все по-малко, само че той съобщи, че няма да спре да гони първия си трофей от Големия шлем:

„ През цялата си кариера в никакъв случай не взех вярното решение на корта. Нямам проблеми с това. Но имам вяра, че мога най-малко един път да го направя. Преди да се откажа, имам вяра, че най-малко един път ще съумея. “



Турнирите на двойки постоянно остават в сянка на шоуто на сингъл, само че не и през 2022 в Австралия. Не и когато Ник Кирьос и Танаси Кокинакис решат да взривят трибуните със взаимното си присъединяване и пътя до трофея. Мачовете им сътвориха може би най-хубавата атмосфера за последните две седмици, като единствено феноменалният край на сингъл при мъжете може да се конкурира с тях.

Бъдещето на тениса също бе показано почтено – Карлос Алкарас остана на крачка от това да отстрани международния №7 Матео Беретини в петсетов героичен конфликт, а при девойките видяхме първите участнички от Кения и Иран, които съумяха да запишат победа в шампионат от Големия шлем.

Не липсваха и вдъхновяващи истории за силата на човешкия дух. Преди девет месеца Даниел Колинс се тежка интервенция за унищожаване на киста с размерите на тенис топка от матката ѝ, а в Мелбърн стигна до първия си край от Шлема. 



Ашли Барти резервира купата в Австралия – мачът ѝ за трофея против Колинс бе гледан от рекорден брой фенове в страната – 3.577 милиона. 
Ден по-късно пристигна и черешката на тортата. Финалът сред Рафаел Надал и Даниил Медведев ще остане безконечна класика. Рафа мина през интервенция на крайници преди единствено шест месеца, като контузията му е нелечима и продължава да му носи болежка на корта. Дори единствено класирането за последния мач от конкуренцията го накара да се разчувства и разплаче. Очакванията бяха силите му да не са задоволителни за победа над международния №2, който през последните сезони се откри като може би най-хубавия състезател на твърди кортове в Тура.

Даниил поведе с 2-0 сета. Никой не можеше да повярва какво последва – 35-годишният Надал се пребори за поврат и след пет часа и половина борба от най-висока класа, подвигна своя рекорден 21-ви трофей от Шлема.   

Шумът от случая с Джокович заглъхваше от ден на ден с всеки минал мач и в последните стадии на конкуренцията почитателите бяха към този момент напълно погълнати от протичащото се на корта. Спортът още веднъж свърши своята работа и трансформира даже очертаващия се призрачен сън в празник.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР