Обичайно свързваме зимните месеци и празници с опасността за покачване

...
Обичайно свързваме зимните месеци и празници с опасността за покачване
Коментари Харесай

Kaк да влезем във форма след ваканционния период?

Обичайно свързваме зимните месеци и празници с заплахата за повишаване на нежелани килограми, само че лятото се оказва не по-малко сериозно в това отношение. Разхлаждащите питиета и сладоледи имат изненадващо високо наличие на калории, а склонността за корист с алкохол и десерти внезапно се повишава по време на почивката. Освен с повишаването на тежестта, небалансираното хранене нарушава и алкално-киселинното равновесие на организма. Как да върнем положителната си форма и да изправим нанесените през ваканцията вреди?

(Към първа част на материала)
Последното хранене – до 3 часа преди вечерния сън
Ако желаеме да ускорим метаболизма си, наложително би трябвало да закусваме. Закуската не трябва да се икономисва с концепцията, че по този начин „ пестим” калории. Първото хранене за деня е значимо да се случва до 1 час след ставане, с цел да задвижим забавения по време на съня метаболизъм .

Изследвания сочат, че разпределението на дневния банкет на калории с по-високо количество заран и по-ниско вечер, оказва помощ за редуцирането на тежестта. Отделно изобилното хранене вечер претрупва стомашно-чревния тракт и попречва освобождението на мелатонина, който ни обезпечава спокоен сън. Ето за какво е по-добре да заложим на лека храна и да не вечеряме прекомерно късно. Един – два пъти седмично е целесъобразно даже да се пропуща вечерята или най-малко да се заобикаля всевъзможен банкет на храна след 17 ч.

Край на така наречен „ прочувствено хранене”

Емоционалното ни положение ни подтиква да посягаме към избрани храни, сочат проучвания. Например мощният апетит за месо, е допустима индикация, че човек изпитва яд . Нуждата да се употребяват захар и сладки храни, има връзка с депресивните положения или с нараснала раздразнителност. Страстта към солени храни издава, че човек е подложен на продължителен стрес .

Днес доста постоянно отваряме хладилника и тършуваме из кухненските шкафове не тъй като сме гладни, а от досада, тъй като сме уплашени, ядосани и гневни или пък усещаме мощно отчаяние, несъразмерна отмалялост и меланхолия, а храната ни носи (поне за кратко) чувството за комфорт и утешение.

Т. нар. „ прочувствено хранене” е доста мъчно за управление. За да се научим да преодоляваме страстите и напрежението, които водят до редовно преяждане, би трябвало да преосмислим метода си на живот и модела на хранене, като внимаваме върху избора на храна отвън дома си и изключително при междинните хранения.

Нужно е умишлено да се преценяват кои са сериозните моменти, в които се стига до прочувствено хранене: стрес, умствено пресилване и изтощеност, отмора пред телевизионния екран, механично ястие по време на работа в офиса и така нататък

Храненето на постоянно, само че с дребни порции (5-6 пъти дневно) не разрешава внезапно повишаване на равнищата на кръвната захар, надлежно не покачва равнището на инсулина и холестерола, усъвършенства се скоростта на обмяната на веществата. По този метод по-лесно можем да направляваме и чувството си за апетит. Колко да е огромна една порция обаче? Не по-голяма от размера на дланта! Една трета от всяко главно хранене пък би трябвало да бъде „ жива” храна – пресни плодове или зеленчуци.

Ако изпитвате усложнения в „ премереното” похапване обаче, Шуслеровите терапевти предлагат композиция минерални соли за ускорение на метаболизма и контролиране на тежестта. Сутрин - Шуслерова сол №5 калиев фосфат за сила и постоянна нервна система. Тази сол ще ви защищити от хранене за усмиряване от напрежението. На обяд - сол №10 натриев сулфат, с цел да стимулирате функционалностите на отделителната система и процеса на детоксикация. Вечер - сол №9 натриев фосфат, с цел да се възстановява алкално-киселинното равновесие в организма и да се усъвършенства храносмилането и преправянето на по-мазните храни (по 5 табл. от всяка сол, за 1-2 месеца). Свързани публикации.. Kaк да се разделим с ваканционните килограми и да изправим вредите от лятото? 0 Здравословно хранене за лека бременност 0 За връзката сред страстите и физическото положение 0

Наднорменото тегло е не просто удар по суетата, то се трансформира в епидемията на 21 век! Затлъстяването се оределя като най-разпространеното хронично метаболитно заболяване на нашето съвремие, с извънредно съществени последствия в дълготраен проект. Ежедневното излагане на продължителен стрес, с незадоволително двигателна интензивност, с небалансирано хранене (твърде богато на мазнини и бързи въглехидрати) и честа приложимост на антибиотици още от ранна детска възраст води до нарушавания на обмяната на веществата – така наречен „ метаболитен синдром”. Той стартира с инсулинова устойчивост (понижена сензитивност на тъканите към инсулина). Следващата му демонстрация е хиперинсулинемия – обезщетително свръхпроизводство на инсулин от панкреаса. Метаболитният синдром покачва риска от сърдечно-съдови болести, захарен диабет, неведнъж форсира процесите на недъгавост на организма. Ако желаете да намалите риска за развиване на болестта или да се предпазите от него, би трябвало да измененията метода си на хранене, на придвижване, ритъма си на работа и отмора.

Движение и обичан спорт

Превърнете в табиет ежедневната разходка - най-малко по 30 минути, освен поради физическия резултат, само че и поради психическото влияние , което оказва! Ходете пешком при всяка опция – предлага се да е най-малко по 4 километра дневно. Към това прибавете 2 или 3 тренировки седмично на някой обичан спорт. Двигателната интензивност е значима освен за поддържане на тежестта в норма, само че и за здравето и положителното положение на опорно-двигателния уред до късна възраст.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР