Обичайните неща за тийнейджърите са резките промени в настроението, партитата,

...
Обичайните неща за тийнейджърите са резките промени в настроението, партитата,
Коментари Харесай

Тези тийнейджъри правят открития, които ще променят

Обичайните неща за младежите са внезапните промени в настроението, празненствата, любовните драми и зависимостта от обществените медии. Обществото чака от тях да стартират да мислят рационално едвам, когато навършат пълноправие.

Рекорд: Ученик на 13 година конструира нуклеарен реактор

Момчето, което ще промени света

Но някои младежи пречупват матрицата. Те намират решения освен на личните си, само че и на световните проблеми и се подреждат измежду водещите изобретатели в света сега.

Кеяна Каве, Съединени американски щати

Кеяна Каве в този момент е на 18 година и живее в Ню Орлиънс. Нейният път като откривател стартира през 2010 година с повредата на нефтената платформа „ Дийпуотър хърайзън”, след която в Мексиканския залив изтекоха милиони тонове нефт. Това е една от зоните с най-голямо биоразнообразие в света. А екологичните последици от най-големия нефтен разлив в историята бяха унищожители. Бебетата делфини започнаха да умират 6 пъти по-често от нормалното, генерации морски създания бяха повредени - раждаха се скариди без очи, риби с язви и други проблеми.

Новините за това до по този начин степен впечатлили Каве, че тя решила безусловно да избави света. На 15 години тинейджърката почнала да учи всичко обвързвано с петролните разливи. Разбрала по какъв начин, при излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето нефтът образува мощно токсични съединения.

И през днешния ден Каве към този момент е трансформирала труда си в два патента за химични способи за разкриване на канцерогени. А също по този начин е стартирала компания, наречена „ Маре”, която създава способи за справяне с петролни разливи. Нейната работа неотдавна притегли финансиране от 1,2 милиона $.

Watch #IntelISEF alum Keiana Cave talk about her research in @thecolorofstem! https://t.co/Myl4dgmi8k #SSPalumni pic.twitter.com/xXfr6NWYOJ
— Society for Science (@Society4Science) February 22, 2016
Рифат Шаарук, Индия

Още като малко дете Шаарук обичал да прекарва часове, взирайки се към звездите през телескопа на татко си. За страдание Мохамед Фаруу, локален професор и академик, умрял, когато синът му бил в главното учебно заведение.

Тази покруса обаче единствено засилила интереса на дребния Шаарук към звездите. Той се свързал с организацията „ Space Kidz India”, която оказва помощ на младежи да развият научния си капацитет. С нейна помощ Шаарук основал екип от шестима тинейджъри, които обсъждали проектите си за това по какъв начин да доближат звездите в обществените мрежи до дребните часове на нощта. В последна сметка те са измислили „ КаламСат” - най-лекия спътник в света.

Той тежи единствено 64 грама, колкото огромна батерия. Всъщност е куб с широчина 3,8 см, направен от 3D принтирана пластмаса, подсилена с въглеродни нишки. Съдържа няколко разнообразни типа датчици, в това число такива за премерване на температурата, магнетизма, височината и напрежението върху структурата му при понижаване на земното ускоряване. Също по този начин има личен източник на сила и микрокомпютър, който управлява датчиците и резервира получените данни.

Основната цел на спътника е да тества свойствата на подсилената пластмаса в изискванията на микрогравитация. Леките материали, които могат да устоят на пътешестване в космоса могат да са извънредно потребни. Сателитът е изстрелян от НАСА през 2017 година Той прекарва единствено 12 минути в събиране на данни, преди да се върне на Земята и да се приземи в морето. Но това е иновационен метод за тестване на разнообразни материали в космоса, като цената му от към 10 000 $ е доста по-ниска от нормалната за такива проучвания.

Story of @Rifarh_Shaarook ; the boy who built the world's lightest satellite will definitely inspired the world. His dedication toward his passion is a good lesson for all youngster who wants to change the world and make it a better place. https://t.co/CboahltNs7
— Pubudu Hasantha (@hasantha22) March 18, 2018
Хана Хербст, Съединени американски щати

На 15 години Хербст е въодушевена да реши казуса с дефицита на сила в разрастващите се страни. В наши дни 1,3 милиарда души по света нямат електричество. Причината за това нейно решение стават думите на дете от Етиопия, с което Хана си написа. Хербст стартира съществено да учи казуса и вижда, че към 40% от популацията на Земята живее на разстояние по-малко от 100 км от брега на море или океан, а 10% от хората населяват селища на до 10 км от езеро или река.

Така тя стига до просто, само че дейно решение, като инсталира витло и водноелектрически генератор в двата края на куха пластмасова тръба. Витлото се задвижва от водата, а генераторът трансформира кинетичната сила в електричество. След като проектира първообраз, Хана употребява домакински 3D принтер, с цел да го направи, тества и усъвършенства.

Името на генератора е „ Beacon” и той може да употребява за произвеждане на електричество съвсем всеки източник на вода. Изобретението на Хербст е толкоз дейно, че в по-голям мащаб би заредило батериите на три електрически автомобила по едно и също време в границите на час.

Хана показва, че генерираната сила може да се употребява за жизненоважни неща, като зареждане на машини за филтриране на водата или кръвни центрофуги в лечебните заведения в развиващия се свят. Тийнейджърката, наред с ред различен награди, завоюва и наградата за млад академик „ Discovery Education 3M” през 2015 година В момента тя учи компютърно инженерство в университет във Флорида.

Con 12 USD, Hannah Herbst desarrolla generador de #EnergíaRenovable en corrientes oceánicas https://t.co/wAL0baj5Jy pic.twitter.com/NSqyypYCTP
— EvolutionMind (@EvolutionMind1) July 9, 2016
Джулиан Риос Канту, Мексико

Той става откривател единствено на 13 години, когато майка му е диагностицирана с рак на гърдата. Канту взема решение да направи нещо, да избави дамите от подлата болест.

Заедно с трима другари, той основава компанията „ Higia Technologies”, която създава устройство за ранно диагностициране на рака на гърдата. Това е прототипът – „ EVA”, сутиен със датчици, който може да се носи даже единствено час всяка седмица. Идеята е да се засекат измененията в температурата и еластичността на кожата, позволяващи да се открие болестта.

След всяко потребление данните се изпращат с приложението на компанията, а логаритми за изкуствен интелект пресмятат риска от рак. Идеята към този момент е набрала 20 000 $ финансиране и е спечелила няколко награди. Все още предстоят клинични тествания, защото сходни технологии са се оказвали ненадеждни в предишното. При триумф обаче планът може да избави живота на милиона дами.

El científico y empresario mexicano de 18 años Julián Ríos Cantú ha inventado EVA, un sujetador con biosensores que detecta los cambios de temperatura en los senos y alerta de un posible cáncer. Está diseñado para usarse una hora a la semana y profesionalizar la autoexploración. pic.twitter.com/ajo0IrSQLx
— DKISS (@DKissTV) March 10, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР