Обичаме малките и приятни заведения, които хем имат нужната атмосфера,

...
Обичаме малките и приятни заведения, които хем имат нужната атмосфера,
Коментари Харесай

Българският пътеводител в света на долните кръчми

Обичаме дребните и приятни заведения, които хем имат нужната атмосфера, с цел да ни накарат да се усещаме уютно, хем имат малко меню с качествено ядене и пийване. Казано по различен метод - по нещичко и за стомаха, и за душата.

Именно такива места харесват и Катерина Васева и Мартин Бакърджиев. Затова и преди две години на тях двамата им хрумва да съберат всичките, които знаят, на едно място.

По времето, когато им идва тази концепция, и Катерина, и Мартин са фрииленсъри с " необятно отворени сърца и черни дробове ". Тя е " джаваскрипт гуруту с пристрастености към котаци ", а той - " образният актьор с пристрастености към несериозни занимания ". А както споделя и Мартин, " Комбинацията от доста свободно време, несекващ поток от налудничави хрумвания и леещо се вино, прави чудеса. "
 Катерина Васева

Катерина Васева

И по този начин, до момента в който другите хора със свободен график нормално прекарват времето си с преносим компютър в някое кафене или споделено работно място, двамата с Катерина избират да " киснат " по кръчмите.
 Мартин Бакърджиев

Мартин Бакърджиев

И въпреки всичко да стартира на смешка и най-вече за развлечение, с времето се появяват и уеб сайтът, и интерактивната карта, които двамата пълнят с дребни кръчми под общия знаменател " долна ".
 Снимка 430086

Dolna.bg e уебсайт с карта с точните местоположения и с къси, само че ясни ревюта на най-обикновени кръчми, който към този момент съществува от една година. Всяко едно място тук с изложение и оценка е персонално посетено от Катерина и Мартин. Но какъв брой тъкмо са кръчмите в уеб страницата, даже и самите му основатели, не могат да кажат, тъй като " от един миг нататък просто не броиш ".

За да попадне едно заведение на интерактивната им карта, първо би трябвало да бъде механа, второ - да е приятно-непретенциозно и, трето - да бъде долно.
 Снимка 430083

" Долните кръчми са нещо, което е отвън националността. Били сме в луксозни долни и в Сърбия, и в Македония, и в Гърция, че и в Германия. Долна не познава граници. "
 Снимка 430085

Кръчмите, които Катерина и Мартин са показали и на които са дали оценка досега, са най-вече в София. А ревютата на заведенията стават въз основата на пет критерия, които участват под всяка една механа на уеб страницата. Така те образуват отношението на Мартин и Катерина към даденото място.

" Леенето е висша форма на долност ", считат двамата, по тази причина и то е наложително при образуването на оценката. Другите не по-малко значими критерии са да има красноречив кръчмар, непридирчива атмосфера, положително качество на мезетата и домашното произвеждане, и да е " евтинко ".
 Снимка 430082

С какво едно долно заведение се разграничава от едно не-долно?

Няма прецизен аршин, само че от отзивите и рекомендациите, които получихме от сродни долни пияници, ни се коства, че има едно положително споделено схващане за що е долно: китна квартална механа, домашна кайсиева ракия с незнаен генезис, леко кисела сервитьорка и неявяване за всякаква рекламация. То е като с любовта: сляпо и мъчно за пояснение. Но всички сме подвластни.

Кое е най-хубавото от долните заведения, които сте посетили досега?

Много от долните са ни обичани. Толкова са доста, че за това направихме и уеб страницата. Но с цел да не сме голословни, ще кажем, че наложително би трябвало да опитате кюфте в Амира.

Част от чара на всяка долна е приятната неопределеност какво те чака зад следващата олющена врата - непроницаем пушек, мъркащи котаци, съветски шлагеристи. Вместо да ви ограничаваме с избора си, ви призоваване да си харесате на инцидентен принцип няколко от поставените на уеб страницата и да се впуснете в премеждие. Тръпката е обезпечена.

А най-лошото долно заведение, в което сте попадали?

Уви, даже и в най-невинните и безкористни пориви, като този да идеш да разлееш в някоя долна, се крият рискове. Типичен образец е кръчмата До-Ре-Ми в София. Наглед напълно първокласен представител на своите долни съидейници - кръчмар, атмосфера, домашна ракия, туршии - харесахме я от пръв взор.

Но на втори, трети, пети... тази механа се оказа капан. Тръгнахме си унижени, с болки в главата от ментето, което ни сервираха и големи празнини в душата и портфейла. И на курорт мъчно се харчат такива баснословни суми. С една дума - избягвайте.

Как избирате заведенията за хранене и по какъв начин протича едно посещаване?

Избираме с ръка на сърцето и черния дроб и отракан професионален усет. А по какъв начин протича не споделяме - каквото се случи в долна, остава в долна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР