Обещаваме, че гостите направо ще оближат чиниятаНеобходими Продукти● брашно -

...
Обещаваме, че гостите направо ще оближат чиниятаНеобходими Продукти● брашно -
Коментари Харесай

Домашни равиоли с телешка кайма и манатарки

Обещаваме, че гостите напряко ще оближат чинията

Необходими Продукти

● брашно - 300 г Семолина
● яйца - 3 бр. на стайна температура
● зехтин - 1 с.л.

ПЪЛНЕЖ НА РАВИОЛИТЕ


● телешка кайма - 300 г
● зехтин - 2 с.л.
● лук - 1 глава наситнен
● манатарки - 50 г сушени
● мащерка - 1/2 ч.л. суха
● риган - 1/2 ч.л. изсъхнал
● италиански подправки - 1 ч.л. сухи
● бульон - 100 мл зеленчуков
● сол - 1 ч.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л.

СОС КЪМ ПАСТАТА


● зехтин - 1 с.л.
● масло - 1 ч.л.
● чесън - 1 скилидка наситнен
● манатарки - 50 г сухи
● магданоз - няколко наситнени стръка
● бяло вино - 50 мл изсъхнало (ароматно)
● вода - 100 мл от гъбите
● сол - 1/2 ч.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л.
● сметана - към 200 мл
● пармезан - настърган
● босилек

Начин на подготвяне

Машинка за подготвяне на домашна паста. Сушените гъби се слагат в хладка вода към 15-20 минути, с цел да омекнат.

Брашното се изсипва на плоска повърност, прави се кладенче и се счукват яйцата, прибавя се и лъжицата зехтин. Събирането на тестото стартира от външната страна във вътрешността към течните съставки. В началото се разбърква с вилица, а по-късно с пръстите на ръката.

Трябва да се асорбира цялото брашно и се измесва до топка. Тестото е твърдо. Ако е мъчно събирането му може да се добави белтък през вилица или няколко капки вода. Завива се във фолио и се оставя да отпочине за към 1 час на стайна температура. Не се държи в ледник.

В тиган със зехтин се задушава наситнен лук. Добавя се и каймата, сол и черен пипер. Готви се, до момента в който стане на трохи. Прибавят се нарязаните и омекнали гъби, мащерката, наситнен магданоз, риган и италианските подправки. Разбърква се и се прибавя зеленчуковият бульон. Готви се на сдържан котлон, до момента в който изври водата и остане на лой. Сваля се от огъня и се изсипва в блендер. Смила се до паста. Изважда се в купа, оставя се настрани и да се охлади изцяло.

В чист тиган се изсипва зехтин и маслото. Разтопяват се. Добавят се нарязаните на ситно останали гъби. Чесънът се нарязва доста ситно с нож и с негова помощ се смачква върху дъската за готвене до паста. Прибавя се към гъбите. Задушава се за към 2-3 минути, излива се виното. Трябва да изсъска от горещината и се оставя, до момента в който се изпари алкохолът - за към 1 минута.

Водата ог гъбите се прецежда през фина цедилка и се прибавя част от нея, към 100 мл, поръсва се с наситнен магданоз. Оставя се да къкри на сдържан котлон за към 20 минути. Към края на готвенето се излива и сметаната. Разбърква се и се смъква от котлона. Оставя се настрани.

Тестото след избраното време се разрязва на две елементи. Едната се завива във фолио, с цел да не изсъхва, а с другата се работи. Разточва се от най-високата степен към най-тънката, като по време на разточването леко се поръсва с брашно, с цел да не лепи по валяците на машината. Готовата лента може за улеснение да се разреже на три части.

С резец за равиоли или дребна чашка се изрязват кръгчета. Във всяко кръгче се слага по 1 ч. л. от пастата с каймата, похлупва се с друго кръгче и се затваря с вилица, с цел да залепне. Готовите равиоли се покриват с влажна памучна забрадка. По същия метод се притовя и другото парче тесто.

Напълно готовите равиоли се пускат в тенджера с вряща подсолена вода. След като изплуват на поръхността незабавно се изваждат с решетъчна лъжица. Готвят се за към 3, най-много 4 минути. Равиолите би трябвало да са сварени Al dente, не трябва да се преваряват. Горещи се сервират в супена паница, заливат се щедро със сос. Поръсват се с настърган пармезан.

Забележка: Брашното Семолина би могло да се размени с бяло такова, само че е рисково, тъй като може и да залепя по валяците на машината.

Равиолите могат да се подготвят със сметанов сос, както е посочено в рецептата, или с доматен сос Неаполитана. Пълнежът може да е друг, от зеленчуков като спанак с рикота, примерно, до заряд с кайма. По избор е.

Тестото може да се подготви в друга форма, тортелини, капелети, подобаващи са за добавки съм зеленчукови супи, също по този начин и към свежи салати. Една част от тестото съм свила във форма на тортелини, а друга е в класическа кръгла форма на равиола.

Домашните равиоли с телешка кайма и манатарки са подготвени.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР