Обемът на търговията на дребно в Еврозоната регистрира увеличение от

...
Обемът на търговията на дребно в Еврозоната регистрира увеличение от
Коментари Харесай

Търговията на дребно в Еврозоната показва плахо съживяване

Обемът на търговията на дребно в Еврозоната записва нарастване от 3% през февруари 2021 година спрямо предходния месец, когато е понижен с 5,9%, до момента в който в съпоставяне със същия месец на 2020 година се е свил с 2,9%. Това показват данните, оповестени от.

Според статистиката, сходно е ситуацията и в Европейския съюз, където като цяло размерът на търговията на дребно записва месечен растеж от 2,9%, откакто през януари е понижен с 4,6%. В съпоставяне с втория месец на 2020 година продажбите на дребно обаче са намалели с 2,2%.

Месечно съпоставяне по бранш на дребно и по държави-членки

В Еврозоната през февруари 2021 година спрямо януари 2021 година размерът на търговията на дребно се е нараснал с 6,8% за нехранителни артикули и с 3,7% за автомобилни горива, до момента в който той понижава с 1,1% за храни, питиета и тютюн. В ЕС размерът на търговията на дребно се е нараснал с 6,2% за нехранителните артикули и с 2,4% за автомобилните горива, само че понижава с 0,8% за храни, питиета и тютюн. 

Сред държавите-членки, за които са налични данни, максимален растеж в общата търговия на дребно е регистриран в Австрия (+ 28,2%), Словения (+ 16,4%) и Италия (+ 8,4%). Най-големият спад се следи в Малта (-1,5%), Франция и Унгария (и двете -1,2%). 

Годишно съпоставяне по бранш на дребно и по държави-членки 

В Еврозоната през февруари 2021 година в съпоставяне със същия месец на 2020 година размерът на търговията на дребно е намалял с 13,0% за автомобилни горива и с 5,5% за нехранителни артикули (в тази категория поръчките по пощата и интернет се усилват с 37,3%), само че той се е нараснал с 1,9% за храни, питиета и тютюн.

В Европейски Съюз размерът на търговията на дребно е намалял с 11,9% за автомобилни горива и с 4,0% за нехранителни артикули (поръчки по пощата и интернет са се нараснали с 37,9%), докато той се е нараснал с 1,8% за храни, питиета и тютюн. 

Сред държавите-членки, за които са налични данни, е максимален спадът в общия размер на търговията на дребно регистрирани в Португалия (-15,4%), Словакия (-14,7%) и Малта (-8,9%). Най-високи нараствания са следени през Белгия (+ 11,0%), Австрия (+ 5,2%) и Хърватия (+ 5,1%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР