Обемът на покупките на облигации от Европейската централна банка губи

Обемът на покупките на облигации от Европейската централна банка губи ...

Шнабел: Обемът на изкупуването на облигации от ЕЦБ губи значение


Обемът на покупките на облигации от Европейската централна банка губи значението си с подобряването на перспективите пред икономиката и програмата за печатане на пари става инструмент за управление на очакванията за лихвите, коментира членът на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел, цитирана от Ройтерс.

Изказването на Шнабел вероятно ще бъде сметнато за откриване на пътя допълнително да се забави темпа на изкупуване на облигации заради възстановяването на икономиката на еврозоната от срива, породен от пандемията, и очакванията за ускоряване на инфлацията.

ЕЦБ забави темпа на Пандемичната програма за извънредни покупки (PEPP) по-рано този месец и се очаква да я прекрати през март. Тя управлява също по-малка и по-стара Програма за покупка на активи (APP), която смята да спре „малко преди“ да започне повишаването на лихвите.

Още по темата
„С разведряването на перспективите пред инфлацията от значение е не колко купува централната банка или кога ще започне ограничаване на темпа на нетните покупки на активи, а кога ще приключат тези покупки“, каза Шнабел на конференция в Латвия.

„Това е крайната дата, която изпраща сигнал, че се доближаваме до условията за повишаване на лихвите. Точната последователност и график, разбира се, ще изискват внимателно управление, когато му дойде времето“, допълни тя.

ЕЦБ трябва да вземе решение за PEPP и APP през декември и Шнабел заяви, че пътят напред продължава да е несигурен. Инвеститорите очакват APP да бъде увеличена от април, за да компенсира част от пропуснатите обеми по PEPP.

„Предвид оставащата несигурност относно пандемията и перспективите пред икономиката и инфлацията нашите покупки на активи, както по PEPP, така и по APP, ще останат от важно значение в обозримо бъдеще, откривайки пътя за излизане от пандемията и към постигането на целите ни за инфлацията“, отбеляза Шнабел.

Членове на борда на ЕЦБ говореха по сходен начин през 2018 г., когато се подготвяха да спрат APP за първи път, отбелязва Ройтерс.

Източник: investor.bg