Обемът на новооткритите търговски обекти през второто тримесечие на годината

...
Обемът на новооткритите търговски обекти през второто тримесечие на годината
Коментари Харесай

С около 20% спада обемът на новооткритите търговски обекти у нас за година

Обемът на новооткритите търговски обекти през второто тримесечие на годината са с 19% по-малко, по отношение на същия интервал на предходната година. Новите площи са 45 000 кв. м. Това е знак за известно засищане и леко закъснение на динамичността на нови търговски площи, показват от консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton. Около 23% от новооткритите магазини се намират в комерсиалните центрове, а останалите - в ритейл паркове.

Изграждането на нови обекти се забавя, поради последователното засищане на пазара, показват още от компанията. Общо 30 000 кв. м нови площи бяха добавени към общия размер през второто тримесечие. Така той доближава 1,4 млн. кв. м., от които 41% са ситуирани в търговски паркове. На процедура, всички новозавършени площи през второто тримесечие са ситуирани точно в ритейл парковете, които се обрисуват като извънредно устойчива наклонност на пазара.

" Обикновено търговците ускоряват интензивностите по разкриване на нови обекти напролет. Фактът, че тази година новооткритите площи са по-малко спрямо миналата, приказва за по-умерени дейности и възходяща нерешителност. От една страна е забавеният ритъм на приключени нови планове, от друга - насищането на пазара и по- задълбочените разбори, които търговците вършат при взимане на решение за разкриване на нов обект. Политическата неустановеност също е фактор за пренасочване на капитали от интернационалните играчи към по-устойчиви пазари ", разяснява Георги Муховски, зам.- управител на отдел " Търговски площи " в Cushman & Wakefield Forton. През интервала април-юни на пазара няма навлезли нови търговски марки.

Завършените през тримесечието площи включват единствено един изцяло работещ търговски парк - този във Велинград с повърхност 10 550 кв.м. Останалата част от площите са в обекти, отчасти приключени по-рано или към момента в развой на създаване.

Наемите в моловете в София през второто тримесечие на 2024 година доближават 40 евро/кв. м, което е леко покачване по отношение на предходното тримесечие. Доходността от първокласни площи пък пада до 7.75%. От днешна вероятност, спомагателни придвижвания на тези индикатори не се чакат до края на годината. Нивата в ритейл парковете в София остават без смяна през второто тримесечие и без капацитет за растеж на този стадий - 11.5 евро/кв. м.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР