Обемът на електрическата енергия, изтъргувана на пазар Ден напред“ на

...
Обемът на електрическата енергия, изтъргувана на пазар Ден напред“ на
Коментари Харесай

Над пет повече ток вече се търгува на платформата Ден напред

Обемът на електрическата сила, изтъргувана на пазар „ Ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса, се е нараснал пет пъти през последните 5 години, откогато платформата съществува. Това заяви по време на онлайн конференция Пламен Младеновски, шеф на дирекция „ Електро- и топлоенергетика “ в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Голямото значение на пазарния сегмент „ Ден напред “ се потвърждава от внезапното нарастване на каузи на търгуваната сила на този сегмент по отношение на общата консумация в България. От 17 на над 80 е повишен броят на записаните участници на пазара „ Ден напред “ за миналите пет години. Постигнатите ценови равнища на сегмента са съизмерими с тези в района и са най-представителната информация за положението на електроенергийния ни пазар. „ Ден напред “ се утвърди като най-предпочитан от комерсиалните участници сегмент и съвсем всеки месец отбелязва рекордни търгувани количества сила.

„ Добрите резултати се дължат както на напъните на всички търговски участници и институции, свързани с процеса на либерализация и обединяване на електроенергийните пазари в Европейския съюз. Стратегически за нас са пазарните обединявания с Гърция и Румъния, които са планувани надлежно за април и август. Заедно с ЕСО работим те да се осъществят сполучливо “, сподели Константин Константинов, изпълнителен шеф на БНЕБ.

По време на събитието БНЕБ отличи в четири посоки търговски участници с принос за развиването на този пазар: в категорията „ Производител “ - АЕЦ Козлодуй; в категорията „ Търговец “ – Енерго-про Енергийни услуги; в категорията „ Консуматор “ – Стомана Индъстри и в категорията „ Иноватор “ – Ей И Ес Гео Енерджи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР