Обединеното кралство и ЕС спряха вноса на руски въглища от

...
Обединеното кралство и ЕС спряха вноса на руски въглища от
Коментари Харесай

Влезе в сила забраната на ЕС за доставки на руски въглища

Обединеното кралство и Европейски Съюз стопираха вноса на съветски въглища от 10 август според глобите, наложени по отношение на войната в Украйна. К акто към този момент беше маркирано в Лондон и Брюксел, тези ограничавания имат за цел да " нанесат вреди " на съветската стопанска система.

В този случай самата Англия трябваше да предприеме много съществени ограничения, защото страната беше мощно подвластна от доставките на съветски въглища. Според статистическите данни за 2021 година 48% от въглищата в страната са били импортирани , като общият им размер е бил 4,6 милиона тона. От тях 43% са съветски въглища.

Освен това Русия е измежду най-големите снабдители на въглища за Европейския съюз. По данни на Министерството на енергетиката на Руската федерация през 2021 година Русия е доставила 48,7 млн. тона въглища на страните от Европейски Съюз или 21,8% от общия експорт на първични материали. През 2020 година този дял ще бъде 22%.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер съобщи на брифинг на 5 август, че Брюксел чака всички страни от Европейски Съюз да съблюдават възбраната за импорт на въглища от Русия макар енергийната рецесия. Той напомни, че ембаргото върху съветските въглища е част от петия пакет от наказания, признат през април, а на 10 август завърши преходният интервал, през който беше позволено закупуването на съветски въглища, и Европейската комисия е уверена, че всички страни от Европейски Съюз ще съблюдават това ограничаване.

Въпреки значимата роля на Русия за снабдяването на Европа с въглеводороди, петият пакет от наказания против Русия беше контрактуван от страните от Европейски Съюз без особени проблеми. През април, когато беше взето решението, европейските водачи не чакаха огромна енергийна рецесия. Но по-късно те се сблъскаха с следствията от предходните си решения, когато " Газпром " беше заставен да понижи потока на газ по " Северен поток 1 " поради компликации с поддръжката на импортираното съоръжение, зародили точно поради западните наказания.

След това Европейската комисия прикани страните от Европейски Съюз да се приготвят превантивно за цялостно прекъсване на съветския газ и показа проект за непринудено понижаване на потреблението на газ с 15 % за всички страни в общността за интервала от 1 август 2022 година до 31 март 2023 година При тези условия въпросите за несъвместимостта на потреблението на въглища с задачите на зелената политика на Европейски Съюз бяха отхвърлени и в този момент страните от Европейски Съюз могат по изключение да употребяват всевъзможни горива, в това число въглища, с цел да поддържат енергийния си микс, до момента в който глобите против Русия остават в действие.

Въпреки това Европейски Съюз надали ще може да понижи цените или потреблението на въглища: преразпределението на транспортните потоци ще оскъпи логистиката, а товарите ще трансформират единствено дестинацията си - Русия ще насочи износа си към Азия, а Европа ще стартира да купува от Австралия и Южна Африка. " В международен мащаб както Европа ще откри с какво да размени нашите въглища, по този начин и Русия ще откри къде да ги доставя ", убеден е анализаторът на Finam Алексей Калачев.

Експертите и държавните чиновници, запитани от ТАСС, настояват, че Русия е имала време да се приготви за решението на Европейски Съюз и Москва в действителност се е подготвила. Още в този момент съветските експортьори, даже и да дават обилни отстъпки на новите купувачи, употребяват нарастването на цените на въглищата и осъществят обилни облаги.

В същото време, съгласно Калачев, не трябва да се чака сериозно понижаване на износа: " Компаниите в Източен Сибир и Далечния изток незабавно се ориентираха към Китай и към Югоизточна Азия ". А доставките на най-големите Mechel и Raspadskaya за Европейски Съюз са към 10%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР