Обединените патриоти внасят закон за българския езикЕсемеси и електронни съобщения

...
Обединените патриоти внасят закон за българския езикЕсемеси и електронни съобщения
Коментари Харесай

Обединените патриоти внасят закон за българския език

Обединените патриоти внасят закон за българския език Есемеси и електронни известия на мобилните оператори, на банки и други да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да подлежат на кирилизация. Това е записано в оферти от Обединени патриоти нов проектозакон за българския език. Той планува и санкция от 1000 до 5000 лв. за чиновниците в държавната администрацията, в случай че не поддържат връзка на български език.

Председателят н а Парламентарната група на " Обединени патриоти " Волен Сидеров даде причините за есемесите на български и кирилизация на електронните устройства. " За да остане формалният език българският, да не стане някой различен, ние предлагаме закон за българския език ", сподели Сидеров, като се базира на член 36 от Конституцията , че " формалният български език се ползва съгласно закона ". От приемането на Конституцията обаче подобен закон няма, уточни той.



В поддръжка на плана Сидеров приложи снимков материал - служители на реда в униформи  у нас и в Гърция , и означи, че у нас върху полицейски униформи има " неуместни " надписи единствено на латиница, а в южната ни съседка униформите на чиновниците на реда се надписват и на британски, и на локалния език. " Това е един от парадоксите, които желаеме да изправим с този закон. Според него институциите ще бъдат задължени да употребяват формалния език ", сподели Сидеров. Той добави, че " по този начин се отклонява погледът малко от плажовете пързалките и люлките, въпреки всичко не всичко е туризъм, има и други тематики ".

В закона е препоръчано и основаването на културен институт " Св. св. Кирил и Методий " , който да популяризира българската просвета отвън границите на страната и да сертифицира преподаването нашия език в чужбина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР