"Обединените патриоти" подготвят законови промени за модела на финансиране на

...
"Обединените патриоти" подготвят законови промени за модела на финансиране на
Коментари Харесай

Парламентът отново ще прекроява партийното финансиране

"Обединените патриоти " приготвят законови промени за модела на финансиране на политическите партии.

Партиите да не получават средства от бизнеса и наложително да бъдат финансирани от страната, а дотацията да има таван от 5 или 6 милиона, плануват концепциите на НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

Плановете им включват да бъде ясно написано защо могат да се харчат парите, получени от страната. Например средства да се получават за пропаганда, възнаграждение на медийни участия, финансиране на локални структури.

Основният проблем са големите суми, които получават огромните партии. Някои от тях вършат малките екрани, други държат пари на сметки, трети подкрепят църкви и джамии, разяснява Искрен Веселинов от "Обединените патриоти ", представен от bTV.

Промени в Закона за политическите партии желаят и останалите парламентарно показани политически сили.

Българска социалистическа партия също упорства за отпадане на финансирането от бизнеса. От една страна, партиите могат да станат заложници на частни ползи, а от друга - могат се изкушат да си желаят даренията и да рекетират бизнеса, съобщи социалистът Крум Зарков.

Движение за права и свободи ще упорстват за понижаване на размера на държавното подкрепяне, защото 8 лева на глас облагодетелствали огромните обединения.

При дебата по бюджета за 2020 година дотацията изненадващо скочи от 1 на 8 лева за глас.

Ние сме за обществено финансиране. Смятаме, че по този начин партиите имат естествен партиен живот. Да имат средства за акции, само че в случай че ще е под минимума за дребните и междинни партии, по-добре да се върви към финансиране без дотация с дарения, уточни депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Очаква се ГЕРБ също да се включи в разискванията, които ще стартират през идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР