Обединените арабски емирства изстрелват довечера спътника "Хоуп" (Надежда) към Марс,

...
Обединените арабски емирства изстрелват довечера спътника "Хоуп" (Надежда) към Марс,
Коментари Харесай

Сондата Хоуп ще изследва климата на Марс

Обединените арабски емирства изстрелват тази вечер спътника "Хоуп " (Надежда) към Марс, с цел да изследва климата, заяви Би Би Си.

Спътникът с тегло 1,3 тона ще бъде изстрелян от японския космодрум Танегашима с ракета Н-2D. След 500 милиона километрово странствуване би трябвало да дойде край Марс през февруари 2021 година

ОАЕ имат дребен опит в проектирането и изстрелването на галактически апарати и все пак се пробват да създадат нещо, което единствено Съединени американски щати, Русия, Европа и Индия са реализирали. Това е показателно за огромните им упоритости.

Инженерите им съумяха да основат сондата единствено за шест години с помощ от американски специалисти. Когато спътникът стигне до Марс, се чака да изпрати нови научни данни за атмосферата на планетата.

По-специално експертите се надяват сондата да обогати познанията по какъв начин Марс е изгубил по-голямата част от атмосферата си, а с нея, и доста от водата си.

Рисковете при задачите до Марс обаче са огромни. Половината от всички апарати, изпращани до Червената планета, не са съумели да се оправят.

Научната стратегия на сондата е формирана благодарение на НАСА, с цел да способства действително към познанията за планетата. Една от задачите е "Хоуп " да изследва по какъв начин силата се движи в атмосферата от горния й край към долния през другите сезони. Тя ще наблюдава също по какъв начин се подвига праха от повърхността на Марс, който въздейства върху температурата на атмосферата. Ще изследва и държанието на неутрални атоми на водорода и кислорода в най-горния завършек на атмосферата. Има догадка, че тези атоми имат забележителна роля за еродирането на марсианската атмосфера от енергийните частици, които идват от Слънцето.

За да събира тези данни, "Хоуп " ще застане на орбита съвсем над екватора на Марс на разстояние 22 000 км до 44 000 км, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР