Обединените арабски емирства и Украйна обявиха в понеделник намерението си

...
Обединените арабски емирства и Украйна обявиха в понеделник намерението си
Коментари Харесай

ОАЕ и Украйна започват преговори за двустранно търговско споразумение


Обединените арабски емирства и Украйна оповестиха в понеделник желанието си да стартират договаряния по двустранно комерсиално съглашение, което се чака да завърши доникъде на идната година, оповестиха от министерството на стопанската система на ОАЕ, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомня, че ОАЕ се пробва да остане неутрална във войната Русия - Украйна макар натиска на Запада върху производителите на нефт от Персийския залив, които са членове на " ОПЕК + ", да оказват помощ за изолирането на Москва.

Държавният министър на външната търговия на ОАЕ Тани бин Ал Зейуди и министърът на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко подписаха взаимно изказване по отношение на договарянията за така наречен " Всеобхватно съглашение за икономическо партньорство " (CEPA), оповестиха от министерството.

Това ще бъде първата сходна договорка на ОАЕ с европейска страна след повече от 3 милиарда $ за вложения и търговия, ОБЕЩАНИ по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в страната от Персийския залив през февруари 2021 година

" За нас Украйна е основен търговски сътрудник. Потенциалът за напредък и вложения беше висок преди цялата геополитическа ситуация; считаме, че е време да тласнем нещата напред ", сподели пред Ройтерс Тани бин Ал Зейуди, държавен министър на външната търговия на ОАЕ.

Непетролната търговия сред ОАЕ и Украйна възлизаше на малко над 900 милиона $ през 2021 година, което беше нарастване с близо 29% по отношение на миналата година и с 12% повече спрямо 2019 година, съгласно данни на ОАЕ.

Разговорите евентуално ще се съсредоточат върху опциите за разширение на търговията в бранша на услугите и върху продоволствената сигурност, където ОАЕ, като търговски център, бележи подтик. Украйна е главен снабдител на зърно за Близкия изток, показва Ройтерс.

В изказването на министерството се споделя, че комерсиалното съглашение с Украйна ще отвори достъп до нови пазари в Азия, Африка и Близкия изток за украинската селскостопанска и промишлена продукция.

" Това освен ще донесе добавена стойност на ОАЕ, само че и на Украйна “, уточни Ал Зейуди пред Ройтерс.

ОАЕ подписаха съглашения за свободна търговия с Индия, Израел и Индонезия тази година, целящи да изградят позицията на емирствата като световен търговски и логистичен център във време на възходяща конкуренция от страна на Саудитска Арабия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР