Обединени патриоти отново опитват да повлияят на защитени територии в

...
Обединени патриоти отново опитват да повлияят на защитени територии в
Коментари Харесай

Природозащитници видяха пореден опит на патриотите да вземат баницата Пирин

" Обединени патриоти " още веднъж пробват да повлияят на предпазени територии в България и в частност в парк " Пирин ". В това е твърдо уверена гражданската коалиция " За да остане природа в България " поради импортирана от по-малкия съдружен сътрудник корекция в Закона за чистотата на атмосферния въздух - през преходните и заключителни разпореждания.
Именно до болежка познатата маневра нещо да се трансформира през преходни и заключителни разпореждания, която се смята за опит нещо не изключително редно да мине по-незабелязано, тревожи природозащитниците. Причината - с текста се променя Законът за предпазените територии (ЗЗТ) и по тъкмо член 21, т. 9. В момента въпросният текст гласи: " В националните паркове се не разрешава нарушение на естественото положение на водни площи, водни течения, техните крайбрежия и прилежащи територии ", само че " патриотите " желаят тексът да се промени и да може да се нарушава естественото положение на водите в национални паркове " в случаи на заплаха от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални вреди ". Промяната се прави, с цел да се обезпечи вода за машини за неестествен сняг, тъй като в този момент за такова нещо не са позволени водохващания, настояват от " За да остане природа " в България и напомнят по какъв начин сред Коледа и Нова година предходната година беше променен Планът за ръководство на Пирин, което докара до митинги и правосъдно дело, извоювано на първа инстанция във Върховен административен съд от природозащитниците.
" В настоящите проекти за ръководство на риска от наводняване не е разпознат проблем с режима на националните паркове, регламентиран по Закон за защитените територии. Единственият случай на регион със забележителен евентуален риск от наводнения, попадащ в народен парк, е река Глазне над Банско. Затова в проекта за ръководство на риска от наводняване в региона на реката, е включена мярката " Изграждане на насипи по десния бряг на река Демяница посредством действия, щадящи природата ". Тя е позволена по режимите на Закон за защитените територии и тези на националните паркове, надлежно смяна на закона не се постанова ", споделят от " За да остане природа в България ".
" Отгоре на всичко с предлагането си депутатите от Обединени патриоти са нарушили правилника на Народното събрание. Те би трябвало да са внесли и стимулирали предлагането си още на първо четене в Комисията по околна среда. Сега предлагането има няма по какъв начин да бъде признато, без Народното събрание да направи нарушаване ", считат природозащитниците. И питат къде са обосновките, оценките за влияние и финансовата оценка на текста.
Припомняме, че делото за Плана на Пирин беше върнато от петчленка на тричленка през този месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР